PLAN RESTRUKTURIRANJA

Škegrin fond preuzima Ergovićevu Nexe grupu

12.06.2013 u 14:38

Bionic
Reading

Posrnula Nexe gupa Ivana Ergovića objavila je izmijenjeni plan restrukturiranja koji predviđa prepuštanje tročetvrtinskog udjela u kompaniji konzorciju na čelu s fondom Questus Private Equity, koji bi za oživljavanje našičkog građevinara trebao osigurati svježi kapital u visini 150 milijuna kuna

Kako bi se namaknula neophodna likvidna sredstva za opstanak, financijski ulagači provesti će dokapitalizaciju u iznosu od 50 milijuna kuna i time steći 76 posto vlasništva Nexe grupe, a istovremeno će ključnoj kompaniji iz sastava grupe Našicecementu osigurati zajam od 100 milijuna kuna.

Na čelu konzorcija ulagača koji su poslali pismo namjere za financiranje restrukturiranja Nexe grupe nalazi se Quaestus Private Equity Borislava Škegre.

Uz osiguravanje svježeg kapitala, plan predviđa i značajno smanjenje duga koji nakon eliminacije sudužništva, jamstava i garancija koje je društvo dalo za račun povezanih društava, iznosi 1,37 milijardi kuna.

Veći dio duga po dospjelim obveznicama pretvorio bi se u 49-postotni vlasnički udjel u Našicecementu, a manji u 'mezzanin' financiranje.

Dug prema bankama i dobavljačima trebao bi se značajno smanjiti prodajom imovine i udjela u povezanim tvrtkama, a predviđen je i reprogram dijela kredita na rok od 10 godina.

Kako i drugim slučajevima predstečajne nagodbe, dospjele zakonske zatezne kamate vjerovnici bi trebali otpisati.

O izmijenjenom planu vjerovnici se glasati na ročištu zakazanom za 19. lipnja.