ŽALE SE NA SPOROST

Crnogorci IGH-u prijete raskidom ugovora

29.06.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Nakon niza dobrih vijesti iz Crne Gore, Institut IGH je dobio i veoma ozbiljne javne kritike zbog velikog kašnjenja pri projektiranju obilaznice oko grada Kotora. Direktorica kotorske Direkcije za uređenje i izgradnju, Jagoda Berberović prozvala je IGH neozbiljnom tvrtkom i priprijetila raskidom ugovora ako IGH što prije ne završi ugovoreni posao. Osim nje, IGH zbog kašnjenja kritizira i Veselin Grbović, direktor nacionalne Direkcije za puteve.

'I nas obmanjuju. Rade posljednju dionicu autoceste do Mataševa i pokušavaju ne raditi geodeziju. To je potpuno neozbiljan način rada jednog projektanta, pa iako su članovi konzorcija koji treba graditi autocestu', prenose podgoričke Vijesti Grbovićevu izjavu, izrečenu na radnom sastanku u Kotoru, piše Poslovni dnevnik. Taj je sastanak okupio predstavnike grada i crnogorskog ministarstva prometa kako bi se riješili problemi lokalnih cesta. Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović i direktorica Berberović, na skupu nisu u kritikama štedjeli najveću hrvatsku projektantsku kuću.

'S projektantom teško nalazimo zajednički jezik. Već treći put smo im vratili na doradu i kompletiranje elaborata za geodeziju. Sve mjere sam već iscrpila i jedino što nam preostaje je da raskinemo ugovor, ali to nam sada najmanje odgovara. Loše iskustvo s njima imala sam i s izradom projekta zaobilaznice Muo-Prčanj-Stoliv, gdje sam zbog takvog ponašanja raskinula ugovor', kazala je Berberović. Gradonačelnica je tražila hitni sastanak s predstavnicima IGH i ministarstva prometa.

Obilaznica oko Kotora nije dugačka, nešto manje od tri kilometra, a vrijednost projektiranja je oko 300 tisuća eura. Međutim, radi se o izuzetno zahtjevnom terenu koji sadrži i tunel i most koji moraju odobriti konzervatori jer će se nalaziti u vizuri grada.

U kontekstu izgradnje autoceste Bar – Boljare vrijedne 2,77 milijardi eura koji je IGH dobio u konzorciju s Konstruktorom i Tehnikom, kritike upućene na njihov rad, negativno su odjeknule u crnogorskoj javnosti.

Tehnički direktor IGH Ante Stojan tvrdi, piše Poslovni dnevnik, da nije sva krivnja na IGH-u.

'Radi se o veoma teškom terenu za koji je grad Kotor morao pripremiti svu potrebnu dokumentaciju, što nije učinjeno. Inače bi već izradili projekt. Ugovor za obilaznicu Prčanj- Stoliv nije raskinut, ali je zastoj nastao jer je cesta u tri urbanistička plana kroz koji prolazi, tretirana na tri različita načina. Dok se ne promjene urbanistički planovi, ne možemo napraviti projekt', rekao je tehnički direktor IGH.