VICEGUVERNER OPTIMISTIČAN

Vujčić: Hrvatska će moći plaćati svoje dugove

26.06.2009 u 10:56

Bionic
Reading

'Hrvatska nije suočena sa 'značajnijim rizicima' u refinanciranju dugova koji dospijevaju ove godine, iako je već nekoliko susjednih zemalja zatražilo međunarodnu pomoć kako bi izbjegle financijski slom', izjavio je za Bloomberg viceguverner HNB-a Boris Vujčić

'Vanjski dug Hrvatske iznosi 83 posto BDP-a. Hrvatska vlada nedavno je prikupila 750 milijuna eura izdavanjem obveznica, a centralna banka povećala je likvidnost bankarskog sustava kako bi se olakšala situacija u gospodarstvu', kazao je viceguverner u intervjuu danom tijekom Međunarodne dubrovačke ekonomske konferencije.

Bloomberg piše kako su zemlje istočne Europe među kojima su Mađarska i Srbija već zatražile pomoć MMF-a, jer je globalna financijska kriza ograničila priljev kapitala. Timothy Ash, analitičar Royal Bank of Scotland ovaj je tjedan objavio kako očekuje da bi Hrvatska vrlo skoro trebala zatražiti pomoć MMF-a.

'Do kraja godine ne vidimo nekih značajnijih rizika u refinanciranju duga', kazao je Vujčić, napominjući kako je zabrinutost bila znatno veća krajem prošle godine. 'Ove godine očekujemo lagani porast vanjskog duga prema BDP-a, jer će se BDP smanjiti.

Većina istočnoeuropskih zemalja bilježi pad gospodarske aktivnosti zbog svjetske financijske krize koja je utjecala na smanjenje izvoza. Hrvatski BDP mogao bi prema procjeni Svjetske banke pasti za 5,8 posto u prvom kvartalu, dok bi Slovenija mogla zabilježiti pad od osam i pol posto.

'Ne očekujemo da će pad BDP-a biti toliko dramatičan kao u Sloveniji', rekao je Vujčić.

Vujčić je istaknuo da je vanjski dug Hrvatske dosegao u siječnju 39,9 milijardi eura i od tada stagnira jer je bankarski sustav gotovo zamrznut.

Guverner Rohatinski još je u travnju kazao da Hrvatska za sada neće tražiti međunarodnu pomoć iako je najavio pad BDP-a od četiri posto u ovoj godini.

Vujčić se osvrnuo i na slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU naglasivši kako odgoda ulaska Hrvatske u EU ne pomaže ekonomiji. No Vujčić optimistično ističe da bi Hrvatska mogla ući u EU do 2011. što će donijeti značajno povećanje vrijednosti nekretnina te bi moglo potaknuti rast građevinskih radova.

'Približavanje datuma ulaska Hrvatske u EU ima pozitivne efekte na tržišta i označava približavanje izravne financijske i ekonomske pomoći Europske unije Hrvatskoj', istaknuo je viceguverner Vujčić.