VRDOLJAK JE SVE ZNAO

'Hoće štrajk u HEP-u, nerede? Imat će ih!'

29.05.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Tekst Kolektivnog ugovor dogovoren je u kabinetu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i on sve zna, tvrdi Dubravko Čorak, predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES), većinskog sindikata u HEP-u

'Sam sam bio jedan od sudionika pregovora na kojem je bila cijela uprava i dva sindikata u kabinetu ministra Vrdoljaka. Ako nešto nije jasno, Vlada se može obratiti njemu i pitati ga za detalje', kazao je Čorak čudeći se današnjim medijskim napisima kako Banski dvori nisu ništa znali o novom Kolektivnom ugovoru u HEP-u.

Ministre je navodno posebno šokirala odredba po kojoj je će svi radnici HEP-a, njih gotovo 13.500, u kolovozu dobiti dar od 3.550 kuna povodom Dana tvrtke.

'Nitko ne piše da su prava ukupno gledajući smanjena. To je činjenica. Uštede na postojeći broj ljudi u odnosu na stari kolektivni iznose između 10 i 15 milijuna kuna na razini godine. Plaće nisu povećane. Uzeli su nam regres i božićnicu, pa što sam trebao ljudima iz džepa uzeti tih 5.000 kuna!? HEP danas posluje fantastično. Država i građani bi trebali biti sretni da barem netko dobro posluje', istaknuo je Čorak.

Ako Vlada nije zadovoljna kolektivnim ugovorom, neka ga, kazao je, poništi.

'Onda struja neće biti skupa jer je neće biti. Hoće štrajk i u HEP-u, hoće nerede… imat će ih!' poručio je Čorak.

Na kritike kako su prva radnika u HEP-u i dalje previsoka, a zemlja je u recesiji Čorak odgovara kako HEP ima tradiciju kolektivnih ugovora od 1996., i dok su svi pravili 'dilove' s političarima i kupovao se socijalni mir, nikoga nije zanimao HEP-ov kolektivni ugovor.

Posebno ga smeta to što je na prava HEP-ovaca upozorio čelnik sindikata javnih službi Vilim Ribić za vrijeme pregovora s ministrom Mirandom Mrsićem

'Ne mora meni nitko pa ni Ribić pričati kako žive državni službenici. Imam sina koji radi u Ministarstvu vanjskih poslova za 4.800 kuna. Govori dva jezika, ima visoku stručnu spremu, položen državni ispit, šest godina staža i radi na ulasku Hrvatske u EU. Kod mene u HEP-u svaki monter ima plaću veću od 4.800 kuna. I mene to boli', rekao je Čorak.

Smatra kako se zaboravlja da će povećanjem prihoda HEP uplatiti više PDV-a u državni proračun. Očekuje kako će HEP ovu godinu zbog odličnih hidroloških prilika završiti sa 1,5 – 1,8 milijardi kuna dobiti.

'Vlada jednom odlukom može povući tu dobit pa će biti bolje i Ribiću i mom sinu. Ne treba sve zgaziti i uništiti. Zar svi radnici u Hrvatskoj u sljedećih deset godina moraju imati plaću 2.500 kuna? Može, nema problema… ali nečije titranje i rađenje nereda moglo bi prouzročiti svašta. Ne prijetim, ali mi smo tri mjeseca krvarili pregovarajući o novom kolektivnom ugovoru. Tražili smo neki balans kako bismo zadovoljili i politiku i radnike… Čitava ova hajka je naručena', uvjeren je Čorak.