TRAŽE 1,25 KN PO KG PŠENICE

Seljaci najavili blokadu graničnih prijelaza

23.06.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Predstavnici udruga poljoprivrednika nakon današnjeg sastanka s državnim tajnicima Ministarstva poljoprivrede izrazili su nezadovoljstvo nepostizanjem dogovora te su najavili da će ukoliko se do petka ne postigne dogovor oko zaštitne cijene pšenice organizirati nove prosvjede

ZAGREB - Predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci Mato Mlinarić izjavio je novinarima kako su očekivali da će se danas donijeti zaštitna cijena za pšenicu. 'Danas je održan sastanak radi sastanka, što nas umara', kazao je te dodao kako očekuju ovaj tjedan sastanak 'sa onima koji su na stepenicama Ministarstva, prije nekih 14 dana dali obećanja te da ta svoja obećanja ispune'.

Ukoliko se ne ispune zahtjevi poljoprivrednih udruga, a to je cijena od 1,25 kuna za kilogram pšenice i 2,5 kn/kg za uljanu repicu, bit ćemo prisiljeni blokirati granične prijelaze te niti jedan poljoprivredni proizvod neće ući u zemlju, kazao je Mlinarić. Dodao je kako državni tajnici Krešimir Kuterovac i Stjepan Mikolčić, s kojima su danas razgovarali, imaju volju, ali nemaju novce.

Predsjednik Saveza seljačkih udruga središnje Hrvatske Stjepan Kunovec nezadovoljan je sastankom jer je jedina točka dnevnog reda bila isplata zaostalih poticaja za ratarske kulture iz proljeća prošle godine, a očekivali su razgovore o zaštitnoj cijeni pšenice, ječma i uljane repice. Kunovec napominje kako državni tajnici nemaju kompetencije, niti su ovlašteni da o tome razgovaraju. Ističe kako su naznake koje su im dali vezano za utvrđivanje zaštitne cijene poražavajuće jer nisu niti približne onim cijenama koje traže seljaci.

Kunovec je rekao kako im je na sastanku ponuđeno da se dug za prošlu godinu za proljetnu sjetvu od 205,4 milijuna kuna isplati u ratama do kraja godine, no oni traže da se taj dug isplati do 31. srpnja ove godine.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava slavonskih županija Slavko Novaković poručio je da ako seljaci dobiju zaštitnu cijenu pšenice od 1,25 kn/kg, izborit će se da 'vekna kruha' na policama ne košta više od četiri kune.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo podsjetio je kako su na zadnjem sastanku predstavnici Vlade obećali da će razgovarati s nositeljima otkupa pšenice. Ako se dogovor ne postigne do kraja tjedna, stav je ZUSSB da se ne ide u žetvu, jer se ona ne može obaviti na ovakav način, kazao je Laslo.

Traži od predstavnika Vlade da se do petka održi sastanak te da se postigne dogovor kako bi se moglo ući u žetvu, odnosno da se zna tko će pšenicu otkupiti i po kojim cijenama. Ukoliko se to ne dogodi do petka ZUSSB će u subotu dogovoriti nove prosvjede, poručio je Laslo.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je nakon sastanka da će zajedno sa Vladom obaviti zajedničke konzultacije o zahtjevima poljoprivrednih proizvođača te ih izvijestiti o mogućnosti ostvarenja njihovih zahtjeva do kraja tjedna.

Ministarstvo je predložilo da isplata 15 posto razlike poticaja u ratarstvu, u iznosu od 205 milijuna kuna, bude isplaćena do kraja godine, u ratama. Zahtjevi predstavnika udruga poljoprivrednika su isplata 15 posto razlike poticaja u ratarstvu do 31. srpnja ove godine, da isplata potpora za jesenske kulture bude izvršena sukladno Zakonu, te da sastanak oko cijene pšenice bude u Vladi RH najkasnije do kraja ovog tjedna, priopćilo je ministarstvo.