UMJESTO 8,1 SAMO 1,2%

Snižena procjena BDP-a zemalja u razvoju

23.06.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Svjetska banka snizila je prognoze za gospodarstva zemalja u razvoju za koje sada procjenjuje rast aktivnosti u visini svega 1,2 posto u ovoj godini, nakon golemih 8,1 posto u 2007. i 5,9 posto u prošloj godini

Ako se izuzmu Kina i Indija, ističe dalje Svjetska banka, bruto domaći proizvod (BDP) u preostalim zemljama u razvoju bit će smanjen za 1,6 posto u ovoj godini.

Gospodarsko slabljenje u zemljama u razvoju nakon višegodišnjeg snažnog rasta naglašava rizike socijalnih nemira i produbljenog siromaštva, navodi dalje Svjetska banka, upozorivši istodobno na mjere potrebne za oporavak.

"Kako bi se spriječio drugi val nestabilnosti mjere se moraju brzo usredotočiti na reforme financijskog sektora i potpore najsiromašnijim zemljama", kazao je Hans Timmer, direktor u bančinoj grupi za prognoze.

U okolnostima najteže financijske i gospodarske krize u sedam desetljeća, Svjetska banka je prije osam dana snizila prognoze o globalnom rastu i sada očekuje pad aktivnosti od tri posto u ovoj godini. Očekivanu stopu pada je snizila sada blago naniže, na 2,9 posto.

Prema bančinim prognozama iz ožujka, rast gospodarskih aktivnosti u zemljama u razvoju trebao bi biti u visini 2,1 posto, odnosno u visini nula posto ako se izuzmu Kina i Indija.

U 2010. globalni se gospodarski rast procjenjuje u visini 2,0 posto a u zemljama u razvoju on bi trebao iznositi 4,4 posto. Bez Kine i Indije zemlje u razvoju zabilježit će rast od 2,5 posto.

Kinesko gospodarstvo ove bi godine trebalo porasti za 7,2 posto a iduće za 7,7 posto, dok se rast u Indiji za 2009. i 2010. procjenjuje u visini 5,1 odnosno 8,0 posto.

Svjetska banka istodobno izražava zabrinutost zbog smanjenja dotoka privatnog kapitala u zemlje u razvoju, koji je ove godine gotovo prepolovljen, smanjivši se za 49 posto na 363 milijarde dolara. Usporedbe radi, prošle je godine dosegnuo vrijednost od 707 milijardi, nakon rekordnih 1.200 milijardi dolara u 2007.

Banka također poziva da se posebna pozornost obrati na rizike od krize u bilanci plaćanja i restrukturiranja korporativnog duga u mnogim zemljama kako bi se izbjegla nova dužnička kriza nalik onoj iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

To je, kako ističu, ponajprije bio slučaj u teško pogođenim gospodarstvima istočne Europe i središnje Azije, gdje bi BDP ove godine trebao pasti za 4,7 posto, da bi potom u godini iza zabilježio blagi oporavak, po stopi od 1,6 posto.