IAKO I SAM PUŠAČ

Obama potpisao zakon o nadzoru duhanskih proizvoda

23.06.2009 u 09:52

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je potpisao zakon o strogom nadzoru proizvodnje, prodaje i oglašavanja duhanskih proizvoda u SAD-u, čije je donošenje 15 godina priječio moćni lobi duhanske industrije, nazivajući to 'pobjedom dvostranačja' i 'pobjedom za zdravstvene reforme'

Na prigodnoj svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće, potpisivanju zakona nazočili su senatori i kongresnici angažirani u njegovu donošenju, te predstavnici udruga za borbu protiv pušenja, poput Kampanje za djecu oslobođenu duhana.

Obama je donošenje zakona iskoristio kao potvrdu djelovanja vladajuće filozofije njegove administracije, kako je politiku moguće provoditi i bez utjecaja posebnih interesa, odnosno lobista koje se tijekom prethodne Busheve administracije optuživalo da su praktično sami pisali zakone.

'Kada sam se natjecao za predsjednika, činio sam to jer sam vjerovao da je unatoč snazi 'statusa quo' i utjecaju posebnih interesa, moguće provesti promjene u Washingtonu. Napredak, koji smo postigli u proteklih pet mjeseci, samo je ojačao moje uvjerenje', rekao je Obama.

Ističući da oko 400 tisuća Amerikanaca svake godine umire od bolesti povezanih s pušenjem, Obama je kazao kako je zakon koji je blokiran u Kongresu od 1994., 'korak koji će spašavati živote i dolare'.

Također je naglasio da je zakon donešen unatoč protivljenju snažnih posebnih interesa, jednako kao i zakoni o reformi sustava kreditnih kartica, reformi hipotekarnih kredita te reformi nabave u Pentagonu.

'Danas je promjena stigla u Washington', rekao je Obama.

'Zakon o prevenciji obiteljskog pušenja i kontroli duhana', daje američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) ovlasti bez presedana za reguliranje duhanskih proizvoda.

Prema novom zakonu, FDA će moći zabraniti reklamiranje cigareta, posebno oglašavanje ciljano na djecu, zabraniti aromatizirane cigarete, te oznake 'light' i 'low tar', za koje se smatra da zavaravaju pušače glede štetnosti.

Bivši predsjednik George W. Bush protivio se zakonu.

Obama je odao posebno priznanje za zasluge pri donošenju zakona demokratskom kongresniku Henryju Waxmanu, te demokratskim senatorima Chrisu Doddu i oboljelom Tedu Kennedyu, koji nije mogao nazočiti svečanosti.

Citirajući statistiku, prema kojoj svakoga dana tisuću Amerikanaca mlađih od 18 godina počinje pušiti, Obama je izokola, kao i obično, progovorio o svojoj pušačkoj navici. 'Ja to znam, i ja sam bio jedan od tih tinejdžera. I znam kako teško može biti prekinuti s tom navikom, kada je s tobom dugo vremena'.

Na dobačeno pitanje novinara o njegovu pušenju, Obama nije odgovorio, a glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibss je kasnije, na dnevnom brifingu, kazao kako se radi o 'svakodnevnoj borbi', neizravno potvrdivši da je predsjednik SAD-a i dalje pušač.