OTKAZANO DVADESETAK LETOVA

Piloti i stjuardese najavili štrajk, uprava odustaje od otkaza?

13.05.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Nakon što je sindikat pilota, stjuardesa i zemaljskog osoblja nacionalnog avioprijevoznika, najavio štrajk za sutra ujutro, iz uprave kažu da bi mogli odustati od davanja otkaza stjuardesama koje su 1. i 2. svibnja masovno otvarale bolovanje. Povjerenica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo, kazala je u emisiji Hrvatska uživo kako otkazi nisu niti bili razlog štrajka, nego prekid prijašnjeg kolektivnog ugovora koji im je istekao krajem ožujka

Koliko zarađuju stjuardese?

Prema podacima koje je iznio član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac, u emisiji HR 'U mreži prvog' prosječna plaća u CA-u za 2012. godinu u totalu je bila 9.791 kunu, pri čemu je za kabinsko osoblje iznosila 7.609 kuna. Ukupna primanja u prosjeku se penju do 9.439 kuna, ali velika je razlika između rukovodećih mjesta (voditelji kabine), kojima su prosječna primanja 11.340 kuna, i članova kabinske posade koji dobivaju u prosjeku 7.523 kune.

Uprava Croatia Airlinesa (CA) poručila je danas da će unatoč štrajku, koji su za sutra najavili sindikati pilota, stjuardesa i zemaljskog osoblja nacionalnog avioprijevoznika, svi putnici biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta. 'Pripremili smo se za štrajk i organizirali zamjenske avione. Procjenjujemo da će oko 20 posto putnika biti pogođeno štrajkom, no svi će oni biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta, bilo našim zrakoplovima, bilo zrakoplovima partnerskih kompanija ili zrakoplovima koje smo unajmili', rekao je novinarima član Uprave CA-a Zlatko Širac.

Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova možete pogledati OVDJE.

Na današnjem sastanku kod ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića s predstavnicima Hrvatskog sindikata prometnih pilota obavljene su konzultacije oko eventualnog postizanja kompromisa, no Uprava nije spremna popustiti ultimativnim zahtjevima sindikata jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njezine opstojnosti, istaknuo je Širac.

Spremni smo na razgovor i još neke ustupke, ali prava koja su bila zajamčena dosadašnjim kolektivnim ugovorom nisu više održiva, naglasio je.

'Nova Uprava je u nepunih devet mjeseci okrenula smjer i uspjela poboljšati prometni učinak te smanjiti troškove. U prvom kvartalu prevezeno je šest posto više putnika, troškove smo smanjili za gotovo 20 milijuna kuna, što je pet posto troškova poslovanja, a neto gubitak je za jedan posto manji od planiranog. Budući da bi ovu godinu trebali završiti na pozitivnoj nuli, bilo kakvo odstupanje značilo bi gubitak i ugrozu financijskog plana', tvrdi Širac.

Najavio je da bi Uprava mogla odustati od davanja otkaza stjuardesama koje su 1. i 2. svibnja masovno otvarale bolovanje, što je kod poslodavca izazvalo sumnju da se radi o nezakonitom prosvjedu protiv novog kolektivnog ugovora.

'Dobili smo nalaze HZZO-a i mišljenje Radničkog vijeća, te smo zatražili dodatno pojašnjenje od Ministarstva zdravlja i HZZO-a, jer ako je iznenadno bolovanje 42 članova kabinskog osoblja bilo normalno i medicinski opravdano zanima nas što se dogodilo 1. i 2. svibnja u točno određenoj skupini radnika, kako bi se iduće godine znali na vrijeme zaštiti', kaže Širac.

'Otkazi nisu razlog štrajka!'

U emisiji Hrvatska uživo povjerenica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo, komentirala je najavu uprave CA kako razmišljaju o odustajanju od otkaza: 'Otkazi nisu bili razlog najavljenog štrajka, nego prekid kolektivnog ugovora'.

Na temelju mišljenja HZZO-a i Radničkog vijeća donijet ćemo odluku hoćemo li uručiti otkaze. Zasad se radi o pokretanju postupka izricanja namjere otkaza ugovora o radu, rekao je Širac i time nagovijestio da od otkaza ipak neće biti ništa, jer su i HZZO i Radničko vijeće ocijenili da su bolovanja bila opravdana i u skladu sa zakonom.

Predstavnik Uprave odbacio je tvrdnje Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova da su stjuardesama za 40 posto srezane plaće, ustvrdivši kako su im neto primanja prosječno smanjena za 22 ili 23 posto. U pojedinačnim slučajevima nekima smanjenje iznosi nula ili minus jedan do dva posto, a ima i onih sa smanjenjem od 30 do 35 posto.

Stjuardesama su dosad prosječna primanja iznosila 9.370 kuna, a stalno zaboravljaju da su jedino one imale enormni rast plaća u 2012. temeljem kolektivnog ugovora. Tada su im plaće rasle 40 posto, a drugima nisu, pa je njihov prijedlog da se plaće linearno smanje svim radnicima nepravedan prema ostalim zaposlenicima CA-a, ističe Širac.

Također je opovrgnuo optužbe pilota da su im plaće najmanje u regiji i da nisu povećane od 2007. godine. Polovica pilota je ostvarila značajno povećanje prilikom usklađivanja plaća 1. siječnja 2011., a njihove bruto plaće su među najvećima u Europi, drugo je pitanje koliko im uzima država kroz poreze i doprinose.

Prosječna neto plaća pilota CA-a iznosi 23.800 kuna, pri čemu kapetani imaju iznad 28.000 kuna, s tim da u rekordnim mjesecima ljeti njihove plaće idu i preko 40.000 kuna. Najveća plaća bila je isplaćena u kolovozu prošle godine, a iznosila je više od 48.000 kuna, rekao je Širac.

Iz Uprave je najavljeno da će u slučaju štrajka iduću konferenciju za novinare održati sutra u 13 sati.