NA FORUMU 450 GOSPODARSTVENIKA

Hu Jintao pozvao na proširenje suradnje s Hrvatskom

20.06.2009 u 10:07

Bionic
Reading

U sklopu prvog službenog posjeta predsjednika Narodne Republike Kine Hu Jintaoa Hrvatskoj otvoren je Hrvatsko-kineski poslovni forum, koji je okupio oko 250 gospodarstvenika iz Kine te više od 200 hrvatskih poduzetnika.

Otvarajući Forum, predsjednik republike Stjepan Mesić je istaknuo da o važnosti gospodarskih odnosa dviju zemalja svjedoči i činjenica da na skupu sudjeluju predsjednici obiju zemalja čak i prije svojih službenih razgovora u Uredu predsjednika.

"Mi ćemo s političke strane dati poticaj gospodarstvenicima, a zatim ćemo prepustiti Forum njima i njihovim konkretnim razgovorima. Time smo smjestili u pravi kontekst važnu komponentu naših bilateralnih odnosa", rekao je Mesić
Podsjetio je i da gospodarske odnose dviju zemalja obilježava stalni porast robne razmjene, ali uz izraziti debalans na štetu Hrvatske.

Naime, u prošloj je godini ukupna robna razmjena dviju zemalja iznosila 1,9 milijardi dolara, od čega se na hrvatskih izvoz odnosi tek nešto više od 35 milijuna dolara, a na uvoz iz Kine više od 1,88 milijardi dolara.

"Ne očekujem da bismo mogli našim izvozom preplaviti Kinu i takvo stanje dramatično i naglo promijeniti", rekao je Mesić te dodao da se ipak uz malo više ambicije, ustrajnosti i vizije neuravnoteženost trgovinske razmjene može početi smanjivati.

Kazao je i da s kineske strane postoji interes za ulaganje u Hrvatsku te da se Hrvatska prema tome treba postaviti krajnje pozitivno, a kao primjer projekata koji bi mogli biti prilika za kineska ulaganja naveo je izgradnju nove zračne luke u Zagrebu te izgradnju luke Ploče.

U kontekstu globalne krize te hrvatskog puta prema EU Mesić je pak kazao da orijentiranost na Europu i mjere štednje ne smiju ni u kojem slučaju biti prepreka daljnjem razvoju odnosa s Kinom, a kao jedan od najvažnijih koraka ka omogućavanju bolje suradnje i komunikacije naveo je liberalizaciju viznog režima.

Kineski predsjednik Hu Jintao Hrvatskoj je pak uputio poziv na povećanje međusobnog političkog povjerenja, veći obujam trgovinske razmjene te proširenje područja suradnje dviju zemalja.

Među područjima na kojima je moguć daljnji razvoj gospodarske suradnje pritom je navode primjerice sektore telekomunikacija, prometa, turizma, istraživanja, infrastrukture i poljoprivrede, i to posebice kroz suradnju malih i srednjih poduzeća.

Razgovor Mesića i Hua

Svečanim dočekom u Uredu Predsjednika počeo je u Zagrebu bilateralnisusret hrvatskog i kineskog predsjednika Stjepana Mesića i Hua Jintaoa. Hui njegov domaćin predsjednik Mesić najprije će razgovarati u četiri oka, apotom zajedno s izaslanstvima.Hu je u zaštićenoj koloni vozila iz hotela Westinstigao u Ured Predsjednika na Pantovčak gdje mu je priređen svečani doček.Nakon intoniranja kineske i hrvatske himne dvojica predsjednika obišla susvečani postroj Hrvatske vojske.

Istaknuo je i kako je Kina, kao vrlo veliko i značajno gospodarstvo, u suradnji s vladama svih ostalih zemalja svijeta, pa tako i Hrvatske, spremna pomoći u stabilizaciji i obnovi financijskom krizom pogođenog svjetskog gospodarstva.

Financijska se kriza odrazila na gospodarsko i socijalno stanje u cijelom svijetu, pa tako i u Kini, ali ta je zemlja poduzela mjere u cilju stabilizacije i nastavka brzog gospodarskog rasta, koje već imaju pozitivne učinke, kazao je Hu

Naime, iako usporen u odnosu na prethodne godine, kada je bio dvoznamenkasti, rast kineskog gospodarstva u prva je tri mjeseca ove godine ipak iznosio značajnih 6,1 posto, dok je u prvih pet mjeseci industrijska proizvodnja povećana za 6,3 posto, a investicije u nekretnine za 32 posto.

Po dovršetku plenarnog dijela Foruma, predsjednici nastavljaju s međusobnim službenim razgovorom, dok su gospodarstvenici započeli individualne poslovne razgovore.