PREMIJER MILANOVIĆ:

'Moramo konačno odlučiti što ćemo s dionicama Ine'

25.04.2013 u 10:59

Bionic
Reading

'Za vrijeme prijašnje vlade u Ini se između hrvatske i mađarske strane vodio rat kao da smo u 1848. Danas to nije slučaj i ipak se razgovara', rekao je premijer Zoran Milanović komentirajući medijske natpise o želji MOL-a da preuzme potpunu vlasničku kontrolu nad Inom

'Mađarska strana želi pregovarati, razgovaramo cijelo vrijeme, ali nema formalnog dogovora niti je itko u ime hrvatske Vlade i dioničara ovlašten preuzimati bilo kakve obveze', izjavio je Milanović na današnjoj sjednice Vlade.

Istaknuo je da odnos s MOL-om dodatno opterećuje sudski postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a tiče se nezakonitosti u dogovorima oko prijenosa dionica i plinskog poslovanja.

'Ne možemo poreći da je to ogroman teret. Ne znamo što će sud konačno odlučiti, no firma mora poslovati i imamo pravo koristiti profit. Moramo odlučiti što ćemo sa svojih 45 posto dionica, koja prava imamo - sve je to predmet razgovora i u nekoj fazi pregovora. Koliko god nas opterećuje sudski postupak, to ne znači da imamo pravo biti paralizirani i čekati da sud donese odluku. Možda je druga strana spremna na racionalne korekcije i ustupke, no to u ovom trenutku ne mogu reći', kazao je Milanović.

Ustvrdio je da Vlada ima odgovornost sačuvati radna mjesta, a kao dioničar da se zalaže za ulaganja u nove projekte te da profitom puni državni proračun.

Za potvrdu informacije po kojoj MOL traži pregovore o preuzimanju vlasti u Ini, novinari su uoči sjednice Vlade pitali i ministra financija Slavka Linića. 'To morate pitati čovjeka koji je predsjednik Nadzornog odbora. Pretpostavljam da on o tome nešto više zna', odgovorio je Linić.

Novinari su pokušali doći i do izjave predsjednika NO Ine Siniše Petrovića, no od njega se nije mogla dobiti nikakva informacija.