NOVINAR LEKOVIĆ:

'Ljudi niti ne znaju da su direktori offshore tvrtki!'

24.04.2013 u 15:01

Bionic
Reading

'Ne postoji način da se zaustavi Offshore Leaks. Ja mogu i fizički nestati, ali istraga će se nastaviti i nema šanse da se nešto sakrije', kaže Saša Leković, jedan od samo dvojice novinara s područja bivše Jugoslavije koji su dio međunarodne ekipe koja istražuje slučajeve utaje poreza i pranja novca preko poreznih oaza

Leković je danas o aferi Offshore Leaks održao predavanje studentima veleučilišta Vern u Zagrebu. Potvrdio je još jednom kako među onima koji koriste usluge offshore rajeva ima i građana Hrvatske.

'O imenima još ne mogu govoriti. Kad će to biti, ne mogu reći. Jedna priča je pri kraju, dok na drugoj radim s više kolega. Izaći ćemo s tim u javnost tek kad skupimo dokaze koji su obranjivi na sudu', rekao je Leković.

Objašnjava kako je čest slučaj da se kao direktori offshore tvrtki vode ljudi, obični radnici, koji o tome ne znaju ništa. Pravi vlasnici krivotvore njihove potpise i ništa ih niti ne pitaju.

'U jednom slučaju došli smo do jednog poznatog zagrebačkog odvjetničkog ureda koji je u ime svojih klijenata otvorio 30-ak raznih offshore tvrtki. Što se iza toga krije, tek treba otkriti. Često vam je to križaljka koja nema kraja', naglasio je Leković.

Za Hrvatsku bi mogao biti zanimljiv slučaj slovenskog poduzetnika Zotlana Varge (39). On je prvi čovjek iz regije čije je ime objavljeno u sklopu Offshore Leaksa.

Varga je, kaže Leković, rođen u Zagrebu, a vlasnik je i nekoliko nekretnina u Hrvatskoj.

Na upit je li dosad primio kakvu prijetnju ili poruku da nešto ne istražuje, Leković je odgovorio kako nije bilo ničeg 'osim uobičajenih aktivnosti'

'U novinarstvu sam 35 godina i nikad nisam tražio službenu zaštitu, ali sad sam prvi put preko nekih poznanika zatražio da se neke stvari provjere. Zanimljivo je i da sam nedavno primio poruku: 'Dragi, kako si' od nepoznate osobe, i to na broj koji zna samo uski krug ljudi. Mislim da mi je time netko nešto želio poručiti', ispričao je Leković.