SVEOBUHVATNO ČIŠĆENJE

Gavrilović dijeli otkaze i dio proizvodnje seli u Čitluk

24.04.2013 u 17:19

Bionic
Reading

Mesna industrija Gavrilović u prošloj je godini poslovala s gubitkom od 55 milijuna kuna, što je u najvećoj mjeri posljedica otpisa imovine vezane uz stečaj Purisa. U sklopu sveobuhvatnog restrukturiranja petrinjska tvrtka odlučila je smanjiti broj zaposlenih i dio proizvodnje preseliti u Bosnu i Hercegovinu

U Gavriloviću ističu da su rezultati poslovanja u 2012. godini bili pod značajnim utjecajem jednokratnih stavki poput gubitka imovine u Purisu po otvaranju stečaja te drugih gubitaka koji su također jednokratnog karaktera i odnose se na usklađenje vrijednosti imovine te osiguravanje otpremnina kroz program zbrinjavanja dijela zaposlenika koji je u tijeku.

Uzimajući u obzir jednokratne stavke Mesna industrija Gavrilović u 2012. godini zabilježila ukupni gubitak od 55 milijuna kuna, dok je bez navedenih stavki ostvarila dobit od 10 milijuna kuna.

Tijekom 2012. Mesna industrija Gavrilović je započela proces sveobuhvatnog restrukturiranja čiji su pozitivni rezultati bili odmah vidljivi, a pozitivan trend nastavlja se i u ovoj godini, izvijestili su danas iz tvrtke. U prvom kvartalu 2013. godine nastavljen je pozitivan trend rasta operativne dobiti (zarada prije kamata) i ona je veća za 7,1 milijun kuna u odnosu na isti period prošle godine.

Zbog novih tržišnih uvjeta odnosno izlaska Hrvatske iz CEFTA-e, Mesna industrija Gavrilović otvorila je alternativnu liniju proizvodnje u BiH kako proizvodi s Gavrilovićevim znakom ne bi u Bosni i Hercegovini poskupjeli do čak 50 posto.

Gavrilović je rješenje našao u partnerstvu s mesnom industrijom GIPI d.o.o. iz Čitluka, koja zadovoljava potrebe tvrtke u pogledu kapaciteta, opremljenosti pogona i stručnosti zaposlenika. U Čitluku će se proizvoditi asortiman proizvoda pod brendom 'Gavrilović', i to pod stalnim nazorom matične tvrtke.

Kako Gavrilović više od 50 posto izvoza plasira u BiH, nepokretanje alternativne linije proizvodnje rezultiralo bi gubitkom od 20-ak milijuna kuna godišnje, što bi negativno utjecalo na daljnji razvoj i poslovanje tvrtke, ističu u petrinjskoj tvrtki.

'S obzirom na trend smanjenja potrošnje na većini tržišta na kojima poslujemo, poslovni rezultat za 2012. je dobar, a ukupni rezultat je kao takav iskazan zbog gubitka iz prošlosti. Trenutno smo usredotočeni na restrukturiranje i konsolidaciju postojećih operacija kako bismo što bolje mogli odgovoriti na nadolazeće zahtjeve tržišta', naglasio je Georg Gavrilović, član Uprave Mesne industrije Gavrilović.