KRPANJE RUPA

Vlada priprema nova inozemna zaduživanja

17.06.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Novac od nedavne prodaje državnih euroobveznica još nije ni do kraja potrošen a Vlada je već u potrazi za novim inozemnim zaduživanjem. Potvrđuje to i jučerašnji sastanak premijera Ive Sanadera s Corradom Passerom, prvim čovjekom talijanske banke Intese Sanpaola, vlasnice Privredne banke Zagreb

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun, piše Poslovni dnevnik, otkrio je da se razgovaralo 'o suradnji Vlade i te bankarske grupacije te aktualne situacije na financijskom tržištu'. Premijerov poziv vlasniku druge po veličini domaće banke ne čudi i zato što je vlasnik PBZ-a zaobišao nedavno izdanje euroobveznicama računajući s jačim angažmanom u kreditiranju državnih/javnih poduzeća.

U bankarskim krugovima tako se već čulo i da bi taj paket (re)financiranja trebao težiti oko pola milijarde eura. Koliko će se Intesa/PBZ na kraju izložiti državnom sektoru i tako pripomoći popuštanju napregnutog lanca likvidnosti u gospodarstvu sigurno je, piše Poslovni dnevnik, bilo predmetom izravnih razgovora sa šefom Vlade koji ipak nude i mogućnost svojevrsne vezane trgovine.

To, je međutim, samo jedna fronta na kojoj se priprema teren za nova zaduživanja. I novi rebalans proračuna praktički je nezamisliv bez novog inozaduženja Ministarstva financija. Manjak prihoda nad rashodima za ovu se godinu procjenjuje na 10-ak milijardi kuna ili gotovo više od projekcije iz travanjskog rebalansa.

Tako usporedo s pripremama deviza za isplatu 25 milijardi jena tzv. samurajskih obveznica (prema trenutačnom tečaju, nešto manje od 190 milijuna eura) u Ministarstvu financija već razmatraju i moguće novo izdanje jenskih obveznica, saznaje Poslovni dnevnik.