UZ POMOĆ EU-A

Na pomolu poduzetnički boom u Virovitici

17.04.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Virovitički poduzetnici do kraja godine dobit će poduzetnički inkubator po uzoru na postojećih 27 takvih projekata u Hrvatskoj, uz savjetničku pomoć osječkog BIOS-a. Gradnju inkubatora vrijednog gotovo milijun eura zajednički financiraju Europska unija, Virovitičko-podravska županija i razvojna agencija VIDRA

Inkubator je namijenjen poduzetnicima početnicima koji će zaposliti nove radnike s naglaskom na proizvodna zanimanja, rekao je Igor Andrović, voditelj projekta. U zgradi u poduzetničkoj zoni oni će imati pravo na vrlo povoljne uvjete najma poslovnih i proizvodnih prostora, u prvoj godini od pet do 10 kuna po četvornom metru, a u inkubatoru će moći raditi četiri godine.

'Poduzetnicima ćemo osigurati prostore za sastanke, konferencije i seminare, ali i zajedničke usluge poput knjigovodstva, istraživanja tržišta, pomoć u razvoju proizvoda i stručne edukacije', kaže Andrović.

Projekt financiraju zajednički Europska unija sa 720 tisuća eura bespovratnih sredstava, Virovitičko-podravska županija sa 221 tisućom eura i razvojna agencija VIDRA sa 19,3 tisuće eura. Zemljište je osigurao Grad Virovitica.

'Interes za korištenje inkubatora već su pokazale proizvodne i informatičke tvrtke, tako da ćemo u svibnju raspisati natječaj za njihov odabir', najavljuje Andrović koji očekuje pomoć u savjetima od osječkog inkubatora BIOS.

Ivo Koški, direktor BIOS-a, objašnjava da inkubatori služe otvaranju novih poslova kroz otvaranje novih poduzeća i razvoj postojećih.

'BIOS je uspješan jer je svjestan da mora stalno pratiti trendove i da se treba, poput poduzetnika, stalno prilagođavati tržištu. Da bi mogao svojim stanarima poduzetnicima pružiti najbolju kombinaciju adekvatnog prostora i usluga podrške, BIOS je dosad iznimno uspješno koristio sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a. Dobili smo dva milijuna eura iz EU-a za gradnju dviju novih zgrada inkubatora, od kojih je jedna otvorena 2009. godine, a druga se otvara u svibnju ove godine. U oba projekta partner je bio Grad Osijek. BIOS je bio nositelj i projekta Inovativna prekogranična mreža malih izvoznika - CB Net, također financiranog sredstvima iz fonda EU-a, a kao partner je sudjelovao i u brojnim drugim projektima namijenjenim razvoju poduzetnika', naglašava Koški.

Još 2008. godine u BIOS-u je bilo 14 stanara sa 66 zaposlenih, trenutno ih je 21 s više od 135 zaposlenih, a do kraja 2013. planirano je imati 35 tvrtki sa 200 zaposlenih, što će biti moguće otvorenjem nove zgrade.

'Kao što planira virovitički inkubator, u BIOS-u je naglasak na razvoju naprednijih tehnologija, sektora softverske industrije jer se taj sektor najbrže razvija i zapošljava najviše ljudi', kaže Koški.

Uz besplatan internet, u inkubatoru je opremljen coworking prostor, koji mogu koristiti poduzetnici koji povremeno trebaju samo stol, stolicu i internet kako bi radili, a ne moraju brinuti o najmu i režijama. U virtualnom inkubatoru usluge BIOS-a mogu koristiti i oni koji nisu fizički smješteni u zgradi.

Slično rade i u Virovitici, pa je projekt nazvan 'E-inkubator – sa i bez zidova' jer će, osim radnih prostora, usluge nuditi i virtualnim putem. Površina zgrade u virovitičkoj poduzetničkoj zoni je 1.550 četvornih metara, s tim da će proizvodni prostori biti u prizemlju, a uredski na katu.