OTKAZ ZA 70 LJUDI

Čepinska uljara prodana osječkom Žitu

11.04.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila prodati svoje poslovne udjele u IPK Tvornici ulja u Čepinu osječkoj tvrtki Mambo za jednu kunu. Od trenutno 207 zaposlenih, njih 70-ak bit će zbrinuto te poslano na 'burzu rada'

Vlada je prihvatila ponudu tvrtke Mambo iz osječke Žito grupe za kupnju 1.282.882 poslovnih udjela čepinske uljare, što je 81,48 posto temeljnog kapitala društva. Ponuditelj se obvezuje platiti jednu kunu za dionice te nakon provedenog programa zbrinjavanja radnika zadržati preostale zaposlenike na neodređeno vrijeme najmanje godinu dana.

'Programom zbrinjavanja, za što su osigurana sredstva u AUDIO-u, 70-ak ljudi napustit će Tvornicu ulja Čepin. Investicija je vrijedna 295 milijuna kuna i ona će jamčiti sigurnost proizvodnje i ostanak najmanje 140 ljudi. Odlukom dajemo novu perspektivu Tvornici ulja Čepin', najavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Podsjetio je da je prije godinu i pol dana čepinska uljara završila u blokadi i imala 150 milijuna kuna duga te da je proizvodnja stajala četiri mjeseca, a proizvodi su bili maknuti s polica. 'Nakon godinu i pol dana pokreće se proizvodnja, a ulje dolazi do kupaca', konstatirao je ministar Vrdoljak.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, a uz suglasnost Ministarstva financija, kupcu se odobrava i popust u visini od 99,99 posto na obveze društva prema državnim vjerovnicima, odnosno korisnicima državnog proračuna, uključujući sve povezane ugovorne i zatezne kamate.