OPOREZIVANJE DIVIDENDE

HUP-ovci dobili prvu rundu protiv Linića

10.04.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Dok ne donese konačnu odluku o ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak Ustavni sud je privremeno obustavio oporezivanje dividendi iz zadržane dobiti. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je taj potez izražavajući nadu kako će i konačna odluka ići u njihovu korist

Izmjene Zakona o porezu na dohodak stupile su na snagu 1. ožujka 2012. uz veliko protivljenje poslodavaca. Pobunili su se protiv ministra financija Slavka Linića jer je odlučio retroaktivno oporezivati dividende isplaćene iz zadržane dobiti ostvarene u zadnjih 10 godina po stopi od 12 posto.

HUP je zbog toga 11. rujna prošle godine podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Uvažavajući prijedlog HUP-a, Ustavni sud je 3. travnja donio rješenje kojim se privremeno obustavljaju izvršenja svih akata Porezne uprave vezanih uz naplatu poreza na dohodak svim obveznicima koji su taj dohodak ostvarili na temelju dividendi ili udjela u dobiti koje su isplaćivane nakon stupanja na snagu Zakona o porezu na dohodak, ali su rezultat poslovanja u prijašnjim godinama prije nego što je sporni Zakon stupio na snagu.

'U ovom slučaju sud je zaključio da ovaj Zakon otvara niz ozbiljnih pitanja koja zahtjevaju podrobno ispitivanje u svijetlu temeljnih ustavnih vrednota i zaštićenih ustavnih dobara. Naglašavamo da se ovom odlukom ne prejudicira konačna odluka Ustavnog suda u ovom predmetu, međutim može biti naznaka smjera u kojem sud razmišlja i svakako potvrđuje stav HUP-a da se radi o dvojbenom Zakonu', poručili su u svom priopćenju poslodavci.