DRŽAVI VIŠAK

Zatražili od službenika da prijave ako im je plaća previsoka

05.04.2013 u 13:12

Bionic
Reading

Državna geodetska uprava od svojih službenika jučer je zatražila da svome poslodavcu obavezno prijave višak na plaći. Naime svim je državnim službenicima plaća za ožujak smanjena za tri posto, a ako im je umanjenje manje od tri posto ili im je isplaćena veća plaća od dosadašnje, propust moraju prijaviti državi

Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, upozorava da se isplata plaće po sniženim koeficijentima može provesti tek nakon što se o visini plaće za svakog službenika donese odgovarajuće rješenje o plaći, a to se u Državnoj geodetskoj upravi još nije dogodilo.

'Stoga je takvo umanjenje plaće za ožujak u konkretnom slučaju nezakonito i utuživo, a poziv da eventualni pogrešni obračun plaće službenici sami provjere ciničan i neprofesionalan, no pokazuje u kojoj mjeri Vladina odluka o smanjenju koeficijenata predstavlja 'silovanje'', smatra Kuhar.

Najavljuje da će sindikat ovakve plaće osporavati pred sudovima, što bi državu moglo koštati puno više od uštede postignute umanjenjem koeficijenata.