IZ ŠUPLJEG U PRAZNO

Stipić grupa uoči bankrota kupila Paromlinsku od Zabe

04.04.2013 u 07:15

Bionic
Reading

Svoje donedavno sjedište, zgradu u Paromlinskoj ulici, zajedno s projektom izgradnje šoping-centra, Zagrebačka banka krajem prošle godine uspjela je prodati za gotovo 120 milijuna kuna Stipić grupi, poznatoj građevinskoj tvrtki kojoj je ubrzo nakon toga blokiran račun i koja je početkom travnja podnijela zahtjev za predstečajnu nagodbu

Zabino sjedište u Paromlinskoj kupljeno je kreditom iste banke, otkriva nam plan financijskog restrukturiranja koji je Stipić grupa nedavno ponudila vjerovnicima u predstečajnoj nagodbi. Ova poznata građevinska kompanija u blokadi je od 10. siječnja, ukupno duguje 594,6 milijuna kuna, a manjak likvidnosti iznosi 113 milijuna kuna. Najviše su dužni Zabi od koje su krajem prošle godine kupili poslovnu zgradu, čak 277,6 milijuna kuna.

Tportal je prošle godine pisao o projektu Paromlinska, koji je naručila Zagrebačka banka, ambicioznom šoping-centru u koji bi se uz blagoslov gradonačelnika uklopilo i autobusni terminal iza Glavnog kolodvora. Zgradu su tada ponudili na prodaju s početnom cijenom od 12,5 milijuna eura, poslovnicu iz Paromlinske prebacili u Miramarsku ulicu, a uprava se preselila na Jelačić plac. Kupac je ostao anoniman sve dok nije zapao u probleme i sam se razotkrio u procesu predstečajne nagodbe. Stipić grupa je i do sada sudjelovala u operacijama prebijanja Zabinih dugova pa je, preuzimajući udjele u Ban i Bundek Centru, zapravo preuzimala kredite Konstruktora i Instituta IGH, tvrtki koje ih više nisu mogle vraćati Zabi.

No ovaj put, uoči blokade i kolapsa tvrtke, ipak je riječ o prilično neobičnom poslovnom potezu Stipić grupe, jer je riječ o velikom nekretninskom projektu koji je daleko od realizacije, tim više što neke takve već imaju u svom portfelju (Nada Dimić). Kupnju je financirao njihov 'stari' kreditor Zaba, kod kojeg su se zbog toga zadužili za novih 16 milijuna eura. Kao da je kupuju usred nekretninskog procvata, zgradu u Paromlinskoj na zemljištu od 9.000 metara četvornih platili su čak 3,5 milijuna eura (26 milijuna kuna) iznad početne cijene. S obzirom na to da je cijela operacija izvedena samo nekoliko mjeseci prije tehničkog bankrota Stipić grupe, postavlja se pitanje nije li ona bila samo manevar za pokrivanje starih dugova.

U planu financijskog i operativnog restrukturiranja, čija bi realizacija trebala omogućiti opstanak Stipić grupe, Zagrebačka banka ima ključnu ulogu. Najvećem vjerovniku, koji je svoja potraživanja osigurao hipotekama nad nekretninama, tvrtka u vlasništvu Franciske i Zlatka Stipića i Svena Müllera ponudila je namiru kroz prodaju nekretnina u vrijednosti 235 milijuna kuna. Riječ je o udjelima u projektima Nada Dimić, Ban i Bundek Centar, Coloseum Centar u Slavonskom brodu i najskupljem među njima - Projektu Paromlinska, koji sam vrijedi 120 milijuna kuna, dakle više nego svi ostali zajedno.

Plan predviđa unovčavanje navedenih nekretnina već u ovoj godini, što je prilično ambiciozno s obzirom na stanje na tržištu nekretnina. Hoće li Zaba uspjeti vratiti uloženo ili će na kraju samo dobiti natrag zgradu u Paromlinskoj, ostaje za vidjeti.