PLAN RESTRUKTURIRANJA

Coning traži otpis većine dugova i reprogram kredita

02.04.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Financijska agencija (Fina) otvorila je postupak predstečajne nagodbe za varaždinski Coning, nakon nekoliko produljenja rokova za dostavu potpune dokumentacije, a za povjerenika predstečajne nagodbe imenovan je Zvonka Hraina iz Varaždina

Postupak predstečajne nagodbe pokrenut je 29. ožujka, a vjerovnici imaju rok od trideset dana za prijavu svojih tražbina. Prvo ročište za utvrđivanje tražbina sazvano je za 10. svibnja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Nagodbeno vijeće Fine u tri je navrata produljivalo rok za popunu dokumentacije grupacije Coning za predstečajnu nagodbu, za koje je vrijeme došlo do pripajanja tvrtki iz grupacije Coningu d.d.

Prema dokumentaciji koju je predala uprava tvrtke ukupan dug grupacije iznosi 368 milijuna kuna od čega je dug prema državi i tvrtkama u pretežitom državnom vlasništvu oko 10 milijuna, dug prema bankama 266 milijuna, prema dobavljačima 85 milijuna te prema zaposlenicima sedam milijuna kuna.

Uprava predlaže da se dug prema državi otplati u iznosu od 30 posto ukupnog duga u razdoblju od četiri godine, dok bi se preostali dio duga otpisao. Također i za dug prema dobavljačima predlaže isti model. Za rješavanje duga u iznosu od 83 milijuna kuna prema Hypo banci Uprava predlaže preuzimanje projekta Samobor uz obvezu banke da financira dovršetak projekta. Za ostali dio duga banci se predlaže refinanciranje kroz dugoročni kredit. Za dug prema ostalim financijskim institucijama predlaže se reprogramiranje dugova na dulje razdoblje uz poček od tri godine.

U isto vrijeme uprava traži novi kredit od 15 milijuna kuna kojeg bi u jednakim omjerima financirao HBOR i komercijalna banka. Dio kredita namijenjen je za podmirenje plaća zaposlenicima, a dio za osiguranje likvidnosti grupacije kao preduvjet za provođenje ugovorenih projekata.

Uprava tvrtke ujedno je predložila plan restrukturiranja poslovanja do 2020. godine. Kao osnovna dva uvjeta navode trenutno osiguranje likvidnosti te provođenje postupka predstečajne nagodbe. Uprava predlaže uspostavu kriznog menadžmenta, optimizaciju broja zaposlenika, završetak turističkih projekata te podizanje prihoda u segmentu graditeljstva.

Optimizam za oporavak u segmentu graditeljstva i projektiranja uprava temelji na već ugovorenim projektima grupacije u iznosu od 60 milijuna kuna za koje su sredstva osigurana preko fondova EU. Ujedno se planira i rast u segmentu turizma s obzirom na nove kapacitete grupacije.

Uprava grupacije uvjerena je u sposobnost osiguranja novčanih sredstava u iznosu od 17 do 19 milijuna kuna godišnje potrebnih za servisiranje restrukturiranja grupacije.