ZELENO SVJETLO ZA PLAN

Vjerovnici odlučili spasiti Dalekovod

02.04.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Na današnjem ročištu vjerovnici Dalekovoda većinom glasova prihvatili su plan financijskog restrukturiranja. Nakon Industrogradnje, Dalekovod je druga velika građevinska tvrtka koja je uspješno provela proces predstečajne nagodbe prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, čime su osigurani uvjeti za dugoročno i nesmetano poslovanje

Plan financijskog restrukturiranja podržale su sve tri skupine vjerovnika - državni, na koje se odnosi 25,9 milijuna kuna potraživanja, financijske institucije s potraživanjima od 1,9 milijardi kuna te ostali vjerovnici sa 1,2 milijarde kuna potraživanja.

'Nakon višemjesečnih pregovora s našim vjerovnicima, konačno je usuglašen plan financijskog restrukturiranja, a to dokazuje da je Dalekovod prepoznat kao važan čimbenik hrvatskog gospodarstva i važan izvoznik usluga i dobara te promicatelj Hrvatske izvan njenih granica. Mislimo da imamo ostvariv plan i da je on početak novog, uspješnog Dalekovoda', izjavio je predsjednika Uprave Dalekovoda Matjaž Gorjup

Ključni dio predstečajne nagodbe je dokapitalizacija tvrtke, a plan predviđa i pretvaranje dijela dugova u kapital, prodaju dijela imovine, otpis kamata i reprogram kredita.

Prije predviđene dokapitalizacije u iznosu od najmanje 150 milijuna kuna, kojom bi se trebao osigurati svježi obrtni kapital, provest će se pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranih gubitaka snižavanjem nominalnog iznosa dionica sa 100 kuna na 10 kuna. O dokapitalizaciji će odlučivati dioničari na glavnoj skupštini, a njena provedba preduvjet je za realizaciju cjelokupne predstečajne nagodbe.

Mjere financijskog restrukturiranja uključuju i pretvaranje 92 milijuna kuna duga u kapital, pri čemu će vjerovnici za svakih 100 kuna duga dobiti jednu dionicu Dalekovoda.

Planira se i djelomični prijenos duga prema bankama u mezzanin (potraživanje s uvjetnim pravom konverzije u kapital ili prijenos u senior dug po uvjetima iz nagodbe) te dugoročno reprogramiranje ostatka duga prema bankama i ostalim financijskim institucijama.

U planu je i prijenos udjela u društvu Dalekovod Ulaganja d.o.o. (projekt Sky office), u korist Zagrebačke banke, odnosno društva unutar grupe Unicredit, po cijeni koja će predstavlja fer tržišnu cijenu vodeći računa o tome da su obveze društva Dalekovod ulaganja d.o.o. veće od imovine tog društva.


Predstečajna nagodba obvezuje Dalekovod da u određenom roku proda 'non core' imovinu uključujući i udjele u društvu Dalekovod Professio d.o.o. za ulaganje u obnovljive izvore energije.

Usvojeni petogodišnji plan poslovanja koji predviđa postupni oporavak prihoda, pri čemu će težište biti elektroenergetski projekti na domaćem, regionalnom i drugim tržištima na kojima Dalekovod već ima značajno iskustvo i reference.

Prije današnjeg glasanja plan financijskog restrukturiranja usuglasili su ključni vjerovnici Dalekovoda, među kojima se nalaze Zagrebačka banka i još tri banke iz grupe Unicredit, Hypo Leasing Croatia, Privredna banka Zagreb, HBOR i nekoliko tvrtki iz poslovnog sustava Dalekovoda.