TURISTIČKA KOŠARICA

Tjedan u hotelu za obitelj stoji 11.000 kn

15.06.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Gotovo dvije prosječne hrvatske plaće trebaju obitelji s dvoje djece da bi sebi mogla priuštiti tjedan odmora na moru u skromnijem hotelu, dok im je za odmor u privatnom apartmanu za tjedan dana i osnovne potrebe dovoljna prosječna mjesečna plaća

Hotelski smještaj je, naime, u srpnju i kolovozu po sada dostupnim cijenama gotovo nemoguće naći po cijeni nižoj od 400 do 500 kuna dnevno po osobi na bazi polupansiona, pa četveročlana obitelj mora računati na najmanje 11 tisuća kuna troška za taj užitak u hotelu, i to pod uvjetom da su djeca mlađa od 12 godina te da spavaju na pomoćnim ležajevima, piše Slobodna Dalmacija.

Ako se tom iznosu dodaju poneko piće, sladoled, izlet i slično, četveročlana obitelj morala bi pripremiti oko 12-13 tisuća kuna za hotelski odmor. Boravak, pak, u privatnom četverokrevetnom apartmanu s pansionskom prehranom u restoranu, stoji gotovo upola manje i skromnija obitelj mogla bi takav užitak zaokružiti na šest tisuća kuna, opet bez izvanpansionske potrošnje.

Vjerojatno se upravo na toj matematici i temelje posljednjih mjeseci sve glasnije procjene kako će upravo privatni smještaj, s oko pola milijuna postelja u 52 tisuće kućanstava, ove godine na Jadranu najviše profitirati zbog cjenovne konkurentnosti.

Pa, iako će uvijek biti onih koji će sebi htjeti i moći platiti hotelski odmor i u najskupljim objektima, pokušali smo izračunati koliko bi prosječna obitelj iz kontinentalnog dijela Hrvatske trebala potrošiti za smještaj na moru tjedan dana u hotelu, privatnom apartmanu, kampu ili u agroturizmu.

Kolika je, dakle, 'turistička košarica' za jednotjedno uživanje na Jadranu ove godine?

Ona ponajviše ovisi o terminu u kojemu se odlazi na odmor, pa se u pojedinim razdobljima srpnja i kolovoza cijena razlikuje za istu sobu ili apartman i do 30 posto. U drugoj polovici srpnja i kolovozu ono što se trenutačno kao najpovoljnije može naći u oglašenoj ponudi hotela doista je prosječnom Hrvatu skupo.

Jer, po osobi se mora izdvojiti za polupansion u hotelu s tri zvjezdice oko 500 kuna dnevno, što znači da za dvije osobe taj izdatak iznosi sedam tisuća kuna bez pića, sladoleda i bilo kakve slobodne aktivnosti ili plaćene ulaznice za izlazak.

Kako se taj iznos ovisno o kategoriji hotela penje i do dvije tisuće kuna dnevno (u hotelima s pet zvjezdica u 'špici' sezone), čak i obročnim plaćanjem u 12 mjeseci kako su to ponudile turističke agencije, većini Hrvata to je nedostižan trošak.

Hoteli s tri ili četiri zvjezdice mahom imaju oglašenu cijenu tjednog noćenja za dvije osobe u sobi iznad 800 eura. Jer, najjeftinije hotelsko noćenje s doručkom može se naći po cijeni od oko 380 kuna dnevno, ali onda tome valja dodati trošak prehrane i ostalog, pa se sve računice vezane uz odmor od tjedan dana u hotelu za dvije osobe ipak penju znatno iznad prosječne hrvatske plaće, koja je po Zavodu za statistiku 5376 kuna. I to sve bez i jednog pića, sladoleda, ručka ili izleta.

Tko ne uspije sakupiti toliko novca, vjerojatno će posegnuti za ponudom privatnih apartmana čije se cijene ove godine nisu povećavale, ali su se zato neke – spustile.

Najskuplja je cijena odlično opremljenog apartmana za četiri osobe u vršnom dijelu sezone u prva tri tjedna kolovoza (u Bolu, Primoštenu, Vodicama…) i kreće se oko 650 kuna dnevno. No, u prvoj polovici srpnja taj isti apartman plaća se tek - 450 kuna.

'U idućem tjednu lipnja, ležaj u apartmanima na obali može se posvuda naći za 70 do 100 kuna po osobi dnevno. Ako se želi i pansionski obrok, koji se često preko agencija može osigurati u obližnjim mjesnim restoranima, onda se ta cijena za doručak i večeru povećava za 140 kuna dnevno (100 kuna večera i 40 kuna doručak)', kazao je Zoran Bodlović, vlasnik agencije Bol Tours iz Bola na Braču, ocjenjujući kako doista privatni smještaj ima vrlo povoljne cijene.

Obitelj u apartmanu može i sama kuhati, ali cijene namirnica i vrijeme utrošeno za to teško bi im moglo osigurati značajniju uštedu u odnosu na restoranske obroke koji se mogu naći za oko 100 kuna po osobi.

Ako se doda samo jedan sladoled ili poneko piće, odnosno barem 100 kuna izvanpansionske potrošnje za četiri osobe dnevno, to je dodatnih 700 kuna, što trošak odmora u privatnom apartmanu za četiri osobe penje na šest-sedam tisuća kuna, bez troškova puta, goriva, cestarine.

Slične su cijene i u domaćinstvima na agroturističkim imanjima ili u stancijama u Istri, gdje se cijena kreveta u kućama za odmor s bazenom kreće od 20 do 50 eura dnevno, ovisno o terminu i luksuzu koji kuća pruža.

Turistički radnici vjeruju da će i ove godine barem milijun građana Hrvatske naći način da se domogne mora i sunca barem na tjedan dana, bez obzira hoće li to onda otplaćivati do – idućeg ljeta.