ŽELE ČOBANKOVIĆA

Seljaci ne priznaju Pankretića kao ministra

15.06.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge mljekara Osječko-baranjske županije Ivica Miketek tvrdi kako će se razgovori u Ministarstvu poljoprivrede održati sutra poslijepodne i kako seljaci inzistiraju da na sastanku bude ministar Čobanković jer seljaci ne priznaju kao ministra poljoprivrede Božidara Pankretića. Čobanković će, potvrdio je Miketek, sutra doista i biti na sastanku.

Mi smo izmanipulirani, prva je reakcija desetak predstavnika ratara, poglavito iz Slavonije i Baranje, koji su uz potporu svojih kolega mljekara danas točno u podne došli na nastavak pregovora s Vladom oko aktualnog stanja u poljoprivredi, ali im se nitko nije obratio, piše Večernji list.

Dok su seljaci za ovaj tjedan pokušali otvoriti novo pregovaračko poglavlje s Vladom, posebice najniže otkupne cijene pšenice od 1,20 kuna za kilogram, unutar zgrade Banskih dvora članica pregovaračkog tima izvršne vlasti Jadranka Kosor poručuje preko novinara da nikakav sastanak nije dogovorila s njima.

'Ne znam što ti ljudi rade ovdje', zapitala se poručujući kako se izaslanstvu neće obratiti.

Sve je to bio povod da u svojim izjavama za medije ispred zgrade Vlade predstavnici ratara i mljekara zaspe paljbu po Vladi, Kosorovoj, Polančecu i svim ostalim ministrima kojih su se mogli sjetiti, najavljujući još veće prosvjede ako ih budu zaobilazili.

Posebice ako ne budu ispoštovali rok od 1. srpnja kada treba krenuti prva mjera dogovorena s Vladom, a to je prema Ivici Miketeku, predsjedniku Udruge mljekara Osječko-baranjske županije, reprogram kredita te dogovorena zaštitna otkupna cijena mlijeka. Bit će traktora više nego ikada na hrvatskim ulicama, glasan je bio Miketek.

Nakon takve bure pred Banskim dvorima do seljaka se prošetala i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, zbog čega su predstavnici brzo "promijenili ploču", pozivajući je da bude njihova ministrica jer je braniteljima jako dobra, pa mora biti i poljoprivrednicima.

S novinarima kao tampon zonom, seljaci i Kosorova na Markovu su se trgu, nalikujući na neovlašteni prosvjedni skup, međusobno uvjeravali ima li danas nastavka pregovora ili ne, nakon čega je potpredsjednica uzela kontakt-broj mobitela Ivice Miketeka uvjeravajući ga da će sastanka uskoro biti.

U situaciji drži - ne daj seljaci su na kraju dobili očekivani poziv tijekom kojega, prema uvjeravanju Miketekova kolege koji ga je primio, potpredsjednica Vlade ima zeleno svjetlo premijera Sanadera za sutrašnji početak novog kruga pregovora - ovog puta s ratarima.

Kako su seljaci tražili da u pregovaračkom timu sjedi Petar Čobanković, nekadašnji ministar poljoprivrede, umjesto sadašnjeg HSS-ova Božidara Pankretića, čini se da će bar što se ovog zahtjeva tiče - Vlada biti široke ruke. Radosni što im je nekadašnji ministar "Čobi" ponovno u igri, seljaci su poručili da to ne znači da su uz politiku HDZ-a, a protiv HSS-a, nego da čovjek zna bolje raditi svoj posao od sadašnjeg ministra.

Prema mobitelom Ivice Miketeka najavljenoj satnici, jake snage Vlade Kosor-Polančec-Čobanković-Pankretić sjest će sutra oko 14 sati s predstavnicima ratara, koje će podržati kolege mljekari osporavajući da je došlo do seljačke nesloge nakon što su oni prošloga tjedna uspješno "ispregovarali svoje".