NEBODERI OD 50 MIL. EURA

Čermak na Jankomiru gradi 'pijane twinse'

15.06.2009 u 08:42

Bionic
Reading

Crodux umirovljenog generala i haaškog optuženika Ivana Čermaka, gradit će jedan od najneobičnijih poslovnih tornjeva u Hrvatskoj. Na netom završenom javnom natječaju pobijedio je rad projektnog biroa Entasis Djive Dražića koji predviđa dva tornja, od 33 i 27 katova, a posebnost rada je naslanjanje nižeg tornja na susjedni

Lokacija nebodera je na zagrebačkom Jankomiru, zapadnom ulazu u Zagreb, pored Tifonove benzinske postaje i trgovačkog centra Kika. Tiffon je bio također u vlasništvu Ivana Čermaka prije nego ga je prodao Molu za navodno 150 milijuna eura. Crodux, koji se bavio naftom, prodan je OMV-u, dok se nova tvrtka pod istim imenom bavi graditeljstvom. Neboderi su prva Croduxova investicija u građevinu.

'Zadovoljni smo pobjedničkim radom. U prizemlju i podzemnoj etaži bit će trgovački i wellness centar, te garaža na pet podzemnih etaža. U preostalom dijelu zgrade bit će isključivo uredski prostori, a moguće je da u dijelu tornja napravimo i apartmane za odmor i noćenje poslovnih ljudi. Na vrhu nebodera bit će vidikovac i restoran otvoren za javnost', kaže Katica Osrečki iz tvrtke Crodux, dodajući da sadržaji još nisu potpuno definirani.

Moguće je, kaže, da će mjesta biti i za kongresni centar. Sudeći po površini, projekt je vrijedan između 50 i 80 milijuna eura. Slažete li se s našom procjenom, imate li toliko novca ili ćete pak projekt prodati?

'Vaša je procjena otprilike točna. Novac ćemo osigurati u razgovoru s bankarima, a sigurno je da projekt nećemo prodati nikome. Izgradnju poslovnog tornja financirat će Crodux', tvrdi Osrečki, priznajući da je otežavajuća okolnost u realizaciji trenutačna pozicija Ivana Čermaka. Ipak, nada se da će lokacijsku dozvolu dobiti do kraja godine, razrada glavnog projekta trajat će, kaže, još godinu, a gradnja bi mogla početi 2011. godine.

Iako je službeni naziv nebodera zasad '1+1', već su ih zbog neobičnog izgleda prozvali 'pijani twinsi'