PROTIV POHLEPE BANAKA

Sindikati za povratak 'platnih vrećica'

10.06.2009 u 10:48

Bionic
Reading

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je danas Vladi da nezajažljivost banaka za profitom koji ostvaruju po dozvoljenim minusima i kreditima građana riješi primjenom odredbe Pravilnika o porezu na dohodak koja omogućuje isplatu plaće u gotovu novcu, mimo žiroračuna poreznih obveznika otvorenih kod ovlaštenih organizacija za poslove platnog prometa

Situacija u kojoj je najvećim bankama na tzv. slobodnom tržištu zajamčen priljev novca i monopol u kreditnom 'deranju kože' građanima promijenila bi se kada bi se građanima omogućio izbor isplate plaće preko računa kod poslovnih banaka ili u gotovu novcu, tvrdi sindikat u priopćenju.

Jedan mjesec izostanka priljeva sredstava za isplatu plaća na koji poslovne banke računaju kao na gotovu stvar ponukao bi ih da razmisle o podizanju kamata na kredite više od apela političara, pa bili oni i najviši državni dužnosnici, a građani bi kroz mogućnost isplate putem 'platnih vrećica' dobili jedino pravo oružje u borbi protiv nemoralne poslovne politike banaka.

Stoga sindikat predlaže da Ekonomsko vijeće kao moguću antirecesijsku mjeru danas razmotri i mogućnost premošćivanja poslovnih banaka pri isplati plaće zaposlenima i ne bavi se samo pitanjima kao što su zamrzavanje plaća proračunskih korisnika, a sam će predložiti takvu mogućnost izbora u Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

Sindikati se u to mogu uključiti tako da kroz sustav sindikalnih pozajmica svojim članovima pomognu da zatvore tekuće račune u poslovnim bankama i tako se izbave iz modernog dužničkog ropstva, kaže se u priopćenju.