SANADER NE PRIMA SELJAKE

Prosvjednici pregovaraju s državnim tajnikom

10.06.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Predstavnici poljoprivrednika koji danas prosvjeduju pred Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja započeli su kasno poslije podne pregovore s državnim tajnikom u tom Ministarstvu Krešimirom Kuterovcem

Iako se činilo da do pregovora s Kuterovcem neće doći, s obzirom da dio predstavnika poljoprivrednika nije želio razgovarati s predstavnikom Ministarstva već samo Vlade, desetak prosvjednika pristalo je ući u Ministarstvo i pregovori su u tijeku.

Na početku razgovora s državnim tajnikom predsjednik Saveza udruga uzgajivača holstein goveda Josip Vinceković je kazao da su se poljoprivrednici na prosvjed odlučili jer nisu zadovoljni trenutnom otkupnom cijenom mlijeka te ne mogu servisirati kredite, kupovati hranu za stoku i sl., te ukoliko i u naredna dva mjeseca uvjeti ostanu takvi, poljoprivredni proizvođači će propasti, jer su kreditno prezaduženi.

Naime, dodao je, 70 posto farmi u Hrvatskoj izgrađeno je kreditima poslovnih banaka, a kamatne stope na te kredite porasle su sa 6 na 12 posto. To je glavni razlog prosvjeda, bez pritisaka da tražimo smjenu bilo kojeg ministra, istaknuo je Vinceković.Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo je pak rekao da nikada nisu bila teža vremena za seljake nego danas, kao i da je uvoz mlijeka iz BiH narušio domaću proizvodnju. Laslo je istaknuo da seljaci traže da predsjednik Vlade Ivo Sanader 'bude taj koji će na njihove zahtjeve staviti točku na i, jer će se u protivnom prosvjedi proširiti na cijelu zemlju'.

'Nećemo otići iz Zagreba dok se situacija ne riješi', naglasio je Laslo. Dodao je 'nećemo se valjda dovesti u situaciju da kredite vraćamo u kravama'. Prosvjednici su također poručili da Vlada i resorno ministarstvo moraju konačno donijeti strategiju hrvatske poljoprivrede 'kako bi se znalo koliko se čega u Hrvatskoj treba sijati i proizvoditi'.Poljoprivrednici koji su s 200-tinjak traktora rano poslijepodne blokirali promet u ulicama uokolo zgrade Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uputili su se prema Zagrebačkom velesajmu, a ispred Ministarstva ostali su samo njihovi predstavnici, koji očekuju da ih primi netko od predstavnika Vlade.

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun izjavio je danas poslijepodne da za sada nisu planirani nikakvi razgovori poljoprivrednika prosvjednika u Vladi te da je nadležni resor za razgovore o tim problemima Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. 'Za sada neće biti nikakvog posebnog razgovora u Vladi, budući da je nadležni resor, Ministarstvo poljoprivrede mjesto na kojem se rješavaju takvi problemi', kratko je u telefonskoj izjavi za Hinu kazao Mehun.

Traktori s prosvjednicima iz gotovo cijele Hrvatske od 13 sati 'u valovima' dolaze pred zgradu Ministarstva u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara, a potom se upućuju na Zagrebački velesajam. No jedan dio ih se uspio probiti do Vukovarske ulice. Do 20 sati i poslijednji su traktori iz udaljenih djelova Hrvatske stigli u metropolu.

Neki su prosvjednici morali odustati od pohoda na Zagreb jer ih je zbog neregistriranih traktora policija isključila iz prometa. Prosvjednici, uz ostalo, zahtijevaju hitnu isplatu svih potpora, subvencioniranje kamata na kredite po europskim uvjetima kreditiranja u poljoprivredi (s kamatnom stopom od 2 posto), uvođenje moratorija na anuitete i kamatu na sve kredite u poljoprivredi u razdoblju od jedne godine.

Također, od Vlade zahtijevaju višu otkupnu cijenu mlijeka, otkup i isplatu svih količina pšenice po cijeni od 1,25 kuna po kilogramu te da država za zalihe mlijeka subvencionira proizvođače, a ne prerađivače, itd. Seljaci su u znak prosvjeda izlili 60 litara mlijeka ispred zgrade ministarstva. 'Tražimo otkupnu cijenu mlijeka od 3,8 kuna po litri kolika je bila kada smo dogovarali kredite i programe za proizvodnju i dok to ne isposlujemo, nećemo otići iz Zagreba', poručio je pred Ministarstvom poljoprivrede Ivica Miketek, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, koja je inicirala traktorski pohod na Zagreb, piše Večernji list.

Prosvjedima su se pridružili i poljoprivrednici okupljeni u Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka te Zajednicu udruga seljaka Slavonije i Baranje, čiji je predsjednik Antun Laslo kazao da će, ukoliko se ne riješe njihovi zahtjevi, 'blokirati Zagreb, granične prijelaze i prosvjedi će biti po cijeloj zemlji'.

Prosvjed, kako je rečeno, podržava i više stotina članova Hrvatskog seljačkog saveza (HSS), u ime kojih je Tomislav Pokrovac najavio da će večeras tražiti smjenu predsjednika tog saveza Željka Mavrovića.

Ispred Ministarstva poljoprivrede u Vukovarskoj


Večernji list piše da je na izjave predsjednika Hrvatskoga seljačkog saveza Željka Mavrovića da zbog ekonomske krize nije vrijeme za prosvjede, Nikola Dombaj, predsjednik Udruge stočara i ratara Seljačka sloga 2000. Varaždinske županije, poručio Mavroviću da se ostavi politike i dokaže može li se dobro živjeti od poljoprivrede, te bude li tako dobar poljoprivrednik kakav je bio sportaš, da će ga možda i poslušati.

Ne čudim se da je netko tko je dobio toliko udaraca u glavu dao takvu izjavu, ocijenio je Ivica Miketek izjave Željka Mavrovića da nema potrebe organizirati prosvjede te da ne bi bilo troškova i poteškoća s kreditima da su seljaci na vrijeme prepoznali potrebe tržišta.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić danas je u Trebarjevu Desnom kod Siska pozvao mljekare koji prosvjeduju zbog smanjenja otkupnih cijene mlijeka i stanja u mljekarstvu, da se ujedine i s resornim Ministarstvom zajedno traže rješenja, jer se na ulici rješenja neće naći. Predsjednik HSS-a je naglasio kako je Vlada napravila određene intervencije u okviru financijskih mogućnosti, te je prije nekoliko dana osigurala dodatnih 40 milijuna kuna za otkup svih količina mlijeka.