NEDOSTAJE KAPITALA

Tesla banka pred gašenjem, a nije ni počela s radom

Bionic
Reading

Zbog manjka kapitala za poslovanje, ali i nevoljkosti postojećih vlasnika da dalje ulažu, Tesla banka je u intenzivnoj potrazi za strateškim investitorom. Ne pronađe li rješenje u iduća tri mjeseca, izgledno je kako će se i prije nego što je počela s ozbiljnim radom Tesla banka zatvoriti, piše Poslovni dnevnik

'Situacija nam se nije bitno izmijenila u proteklih godinu dana. Nismo uspjeli provesti planiranu dokapitalizaciju i podignuti kapital za 70 milijuna kuna. Zato tražimo strateškoga partnera za dokapitalizaciju', potvrdio je čelnik banke Zvonko Agičić za Poslovni dnevnik. Kontakti s potencijalnim ulagačima traju godinu dana, a razgovara se primarno s domaćim ulagačima.

'Nije problem prodati. No, zasad nismo našli zadovoljavajuću formu', kaže Agičić. Među potencijalnim partnerima nema fondova rizičnog kapitala, koji su zasad jedini otvoreno zainteresirani za male banke.

Tesla banka u obje je godine poslovanja zabilježila gubitak: u 2011. minus je bio 8,4 milijuna kuna, a lani je smanjen na 5,9 milijuna. Ionako najmanja na tržištu, aktiva banke smanjena je za petinu, na 27,3 milijuna kuna

Ne nađe li se kupac koji bi joj omogućio najmanje 100 milijuna kuna kapitala, čime bi dobila potencijal za kreditiranje, Tesla banka bit će na aparatima. 'Možemo poslovati likvidno do kraja godine, no pitanje je ima li to smisla ne uspijemo li prikupiti kapital najkasnije do ljeta', rekao je Agičić za Poslovni dnevni.