AGONIJA VARAŽDINSKOG DIVA

Varteks izgubio distribuciju Levi'sa

28.02.2013 u 15:12

Bionic
Reading

Levi's i Varteks, koji su zajedno počeli raditi još 1983. godine, prekinuli su suradnju u potpunosti. Naime nakon što je 2007. prestala proizvodnja odjeće Levi's u Varteksovom pogonu u Novom Marofu, sada je prekinut i ugovor o distribuciji u regiji

'Zbog izostanka neophodne likvidnosti Varteks nije u mogućnosti nastaviti ugovor za distribuciju Levi'sovih proizvoda u Hrvatskoj i zemljama regije s tvrtkom Levi Strauss Europe', objašnjava Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa, dodajući da je udio prihoda Levi'sovog programa u ukupnom prihodu Varteks grupe lani bio 13 posto ili oko 35 milijuna kuna.

Do prije pet godina u Novom Marofu se proizvodila Levi'sova odjeća koja se i distribuirala u zemljama regije. No nakon što se prestala proizvoditi gotovo svugdje u Europi, izuzev u Poljskoj, Varteks je 2007. sklopio petogodišnji ugovor o distribuciji koji je istekao krajem prošle godine.

I prije isteka tog ugovora najveća hrvatska tekstilna tvrtka uspjela je potpisati novi petogodišnji ugovor s Levi'som s kojim surađuje tri desetljeća. Međutim Varteks nije uspio ispuniti sve obveze iz prvog ugovora, točnije otkupiti prošlogodišnju Levi'sovu kolekciju jesen/zima. S obzirom na dugogodišnju suradnju, Levi's je čekao nekoliko mjeseci da Varteks riješi teškoće s likvidnošću, ali više nije mogao, jer već bi trebao krenuti s kolekcijom proljeće/ljeto za ovu godinu.

'U uvjetima nelikvidnosti i gospodarske krize preduvjet za daljnju realizaciju ugovora bili su vezani uz planirani inicijalni kredit za likvidnost. No interventni kredit još uvijek nije realiziran, iako je početkom veljače usuglašen načelni sporazum između Varteksa i svih financijskih vjerovnika', veli Košćec.


U Varteksu ipak idućih nekoliko dana očekuju da će im Zagrebačka banka odobriti interventni kredit od barem 15 milijuna kuna, koji im je nužan za nastavak poslovanja ne više s Levi'som, nego s drugim ključnim kupcima kao što je Hugo Boss.

'Bez obzira na gubitak ovog važnog ugovora, redefiniranom strategijom brendova u modnom dijelu poslovanja i fokusom na vlastitu modnu marku i korporativne ugovore Varteks ima održiv model za uspješno poslovanje u budućnosti. Međutim bez inicijalne likvidnosti nema pretpostavki za nastavak planiranih aktivnosti i poslovnih procesa', priznaje direktor uprave Varteksa, čijih 400 zaposlenika u ludbreškom i bednjanskom pogonu ne rade zbog poslovnih teškoća tekstilne kompanije.