KONAČNO DNO

Grčić: Pad BDP-a je očekivan, Hrvatska nije otok

28.02.2013 u 17:52

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić očekivanim je, nakon sjednice Vlade, ocijenio pad BDP-a od dva posto za prošlu godinu. 'To je nešto što smo otprilike očekivali i to je nešto što pokazuje da je i prošla godina bila godina krize, drugog recesijskog dna. Nastojat ćemo ove godine, u drugoj polovici, zapravo promijeniti trendove', najavio je Grčić

Kao o mjerama za povećanje BDP-a vicepremijer Branko Grčić govorio je o strategiji Vlade koja se sastoji od tri ključna stupa – fiskalna konsolidacija, reforme za konkurentnost i gospodarski rast.

Podsjetio je i kako su najmanje tri puta korigirane projekcije za Europsku uniju prošle godine, a na upit vjeruje li da je pad BDP-a od dva posto 'konačno dno', odgovorio je kako je 'Europa ove godine – otprilike minus 0,3'.

Negativna je stopa u cijeloj Europi i o tome govorim. Dogodilo se ono što nije očekivano u našem okruženju, a Hrvatska nije otok i nije mogla ostati izvan toga. Nažalost', rekao je Grčić.

I za prvo tromjesečje ove godine procijenio je kako će Hrvatska imati negativnu stopu BDP-a, ali i izrazio nadu da to 'neće biti na razini kao prošle godine'. 'Vjerojatno ćemo biti tu negdje, na prosjeku prošle godine, a onda se nadam da ćemo ulaskom u EU i promjenom uvjeta u poslovanju i nekim novim izvorima financiranja rasta i razvoja uspjeti preokrenuti trend', optimističan je Grčić.

Po njemu, optimizam je nužan jer 'širenje pesimizma neće pomoći nikome'. Procijenio je i kako će BDP 'rasti iznad nule' u drugoj polovici godine. 'Na razini cijele godine očekujemo da ćemo biti iznad nule, što bi bilo prvi puta nakon 2008. godine, a time i iznad prosjeka EU-a. Oni za ovu godinu procjenjuju stagnaciju na nula posto', smatra Grčić.

Potvrdio je i kako Vlada 'dnevno pokreće nove projekte i definira nove mjere – i u segmentu poticanja investicija, i u segmentu provedbe reformi'. Na upit o mogućim rezovima, nakon preporuke MMF-a, samo je kratko odgovorio kako to 'nije realno'.