RECESIJA SVE DUBLJA

BDP u četvrtom tromjesečju potonuo 2,3 posto

28.02.2013 u 12:19

Bionic
Reading

Hrvatsko gospodarstvo oslabilo je u četvrtom lanjskom tromjesečju 2,3 posto na godišnjoj razini, što je najveći pad u više od dvije godine, a posljedica je slabljenja osobne potrošnje i kapitalnih investicija

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u posljednjem kvartalu prošle godine pao 2,3 posto, što je peto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je njegov najveći pad od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je BDP također skliznuo 2,3 posto. Takav pad predstavlja i produbljivanje recesije, s obzirom da je u prethodnom kvartalu BDP oslabio 1,9 posto.

To se i očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo u četvrtom kvartalu oslabilo 2,3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se u rasponu od 2 do 2,7 posto.

NA GODIŠNJOJ RAZINI BDP PAO ZA 2 POSTO

U cijeloj prošloj godini BDP je pao za 2 posto, što je već četvrta godina zaredom kako gospodarstvo slabi

'To je još jedan godina pada gospodarske aktivnosti, koja ukazuje na duboke strukturne probleme u domaćem gospodarstvu, kao i na činjenicu da ova kriza nije ciklične nego strukturne prirode. Stoga će oporavak biti dugotrajan i težak', kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Druga procjena, s komponentama BDP-a, bit će objavljena tek idućega mjeseca, no može se, kaže Šantić, pretpostaviti da je gospodarskom padu u 2012. godini najviše pridonio pad osobne potrošnje zbog pada zaposlenosti, bržeg rasta cijena te shodno tome i snažnijeg pada raspoloživog dohotka kućanstava. Slabljenje gospodarstva posljedica je, dodaje, i nastavka pada kapitalnih investicija.

242990,243750,240645,244849
CRNA PROGNOZA I ZA 2013.

'U vezi kratkoročnih očekivanja, ne bi trebalo iznenaditi ako se negativni trendovi nastave i u prvoj polovini ove godine. Treba gledati kako se će se stvari razvijati u drugom tromjesečju te hoće li biti prvih znakova promjene trendova, tako da bismo u drugoj polovini godine mogli vidjeti barem stagnaciju gospodarske aktivnosti', zaključuje Šantić.

Većina makroekonomista i u ovoj godini očekuje nastavak recesije, petu godinu zaredom

Devet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje u prosjeku da će BDP u 2013. godini oslabiti za 0,4 posto. Pritom njih pet očekuje pad gospodarstva u rasponu od 0,2 do 1,5 posto, troje stagnaciju, a jedan rast od 0,2 posto.

Prve naznake oporavka gospodarstva većina njih očekuje tek u drugoj polovici godine.