VLADIN PRIJEDLOG

U Upravu Ine Dragičević, Petrović, Tkalčić

08.06.2009 u 17:58

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada danas je Nadzornom odboru Ine predložila da, sukladno ugovoru sklopljenom krajem siječnja s mađarskim MOL-om, opozove dosadašnjeg predsjednika i četiri člana Uprave Ine s hrvatske strane, a kao tri predstavnika Vlade u novoj Upravi Ine predložila Tomislava Dragičevića, Josipa Petrovića i Dubravka Tkalčića, priopćeno je nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade

Inače, prema izmjenama dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a Uprava Ine imat će šest članova od kojih tri predstavljaju Vladu i tri MOL, a MOL će predložiti i predsjednika Uprave Ine.  U priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću se također navodi da je na osobni zahtjev dosadašnji predsjednik Uprave društva Plinacro d.o.o. Branko Radošević razriješen dužnosti, a na tu je dužnost imenovan Jerko Jelić Balta. Dužnosti članice Uprave Plinacroa razriješena je Dragica Krpan, a radi odlaska na novu dužnost.

Vlada je zaključkom Upravnom vijeću Agencije za promicanje izvoza i ulaganja predložila razrješenje dosadašnjeg ravnatelja mr. sc. Slobodana Mikca radi odlaska na novu dužnost, a za novog ravnatelja predložila je da se imenuje Sani Ljubunčić.
U priopćenju Vlade se navodi da je Nadzornom odboru Ine predložen opoziv dosadašnjeg predsjednika i članova Uprave Društva dr. sc. Tomislava Dragićevića, akademika Mirka Zelića, mr. sc. Tomislava Thüra, Josipa Petrovića te Nike Paulinovića, sukladno Ugovoru o međusobnim odnosima, koji se odnosi na društvo INA - Industrija nafte d.d., sklopljenog između Vlade Republike Hrvatske i MOL-a 30. siječnja 2009. godine.

Za imenovanje novih članova, kao predstavnika Vlade Republike Hrvatske, predloženi su Tomislav Dragičević, Josip Petrović i Dubravko Tkalčić, navodi se u priopćenju Vlade. Nove članove Uprave Ine, tri s hrvatske i tri s Molove strane, izabrat će novi Nadzorni odbor kojega pak treba imenovati Glavna skupština Ine sazvana za 10. lipnja ove godine.

Naime, izmjenama dioničarskog ugovora broj članova Nadzornog odbora Ine povećan je sa sedam na devet, pri čemu pet mjesta pripada MOL-u, hrvatskoj Vladi (koja određuje i predsjednika NO) tri mjesta, a jedno mjesto u NO imat će predstavnik radnika.

Prema ranije objavljenom pozivu za Glavnu skupštinu, u novi Nadzorni odbor Ine kao hrvatski članovi ući će Damir Polančec, Tomislav Ivić (obojica su i do sada bili članovi tog tijela) te Vesna Orlandini, dok će kao predstavnici MOL-a u Nadzorni odbor ući Gyorgy Mosonyi, Zoltan Aldott, Jozsef Simola, Abel Galacz i Oszkar Vilagi