OD 1. SRPNJA

Zaba podiže kamatne stope na kredite

08.06.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Zagrebačka banka (ZABA) će sa 1. srpnjem ove godine povećati kamatne stope na postojeće kredite građanima, objavili su danas iz te banke navodeći da će to povećati mjesečni anuitet za prosječni stambeni kredit za oko 150 kuna, a kod gotovinskih i autokredita od 15 do 80 kuna

Dodaju kako je riječ o prvoj korekciji kamatnih stopa na postojeće kredite građanima od početka 2008. godine te kako ove godine ne očekuju dodatne promjene.

Kamatne stope kod stambenih kredita od 1. srpnja porast će u prosjeku za 0,6 postotnih bodova, dok će za ostale vrste kredita, odnosno gotovinske, potrošačke i auto kredite, kamatne stope biti u prosjeku veće za jedan postotni bod. Za studentske i umirovljeničke kredite kamatne stope se ne mijenjaju.

Na primjeru prosječnog iznosa stambenog kredita Zagrebačke banke uz valutnu klauzulu u eurima te švicarskim francima, a riječ je o kreditu od 70.000 eura s rokom otplate od 20 godine, mjesečni anuitet bit će veći za 150 kuna, navode iz ZABA-e.

Iz Zagrebačke banke pritom ističu da, uzevši u obzir cjelokupan portfelj stambenih kredita, 93 posto korisnika može očekivati povećanje mjesečnog anuiteta do 300 kuna

Kod prosječnih gotovinskih i auto kredita, a riječ je o iznosu od 74.000 kuna s rokom otplate od 6 godina, mjesečni anuitet će pak porasti između 15 i 80 kuna.

Nove kamatne stope promijenit će visinu anuiteta koji dospijeva u kolovozu 2009. godine, budući se primjenjuju na obračunsko razdoblje za srpanj, a svaki korisnik kredit primit će sredinom lipnja obavijest o visini anuiteta i novom otplatnom planu.

Vijest da je i Zagrebačka banka odlučila povećati kamate na postojeće kredite od prvog srpnja nije naišla na javni komentar iz Banskih dvora, koji ju je u poskupljenju posuđenog novca navodno zaustavio početkom ove godine.

Iz Banskih dvora nije stigao komentar na ovu odluku, iako su nakon sjednice Vlade neslužbeno poručili da se tu ništa ne može napraviti.

'Ne znam zašto to rade, jer na postojeće uvjete stambenih kredita može Zagrebačka banka izgubiti oko 60 milijuna kuna,' Večernji list prenosi izjavu izvora bliskog Vladi na najavu povećanja kamata najveće banke na hrvatskom tržištu.