TUŽNO KOD VARAŽDINA

Zapečaćen pogon Ciglane Cerje Tužno

20.02.2013 u 21:24

Bionic
Reading

Inspekcija zaštite okoliša zapečatila je danas pogon za doziranje petrol-koksa tvrtke Ciglana Cerje Tužno kraj Varaždina, potvrđeno je Hini iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode

Kako se navodi u rješenju inspekcije, od 15. veljače ove godine, toj se tvrtki zabranjuje korištenje spomenutog pogona jer je rekonstrukciju izvela protivno odredbama Zakona o zaštiti okoliša budući da prethodno nije proveden postupak utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša.

Osim korištenja pogona za doziranje zabranjuje se i upotreba silosa za skladištenje, dok tvrtka za proizvodnju opeka može nastaviti korištenjem prirodnog plina kao energenta za rad tunelske peći, stoji u rješenju inspekcije. Korištenje petrol-koksa kao energenta izazvala je otpore lokalnog stanovništva koje je rezultiralo organiziranjem nekoliko skupova građana te formiranjem udruge „Okoliš“ radi rješavanja tog problema.

Korištenje petrol-koksa zabranjeno je u većini europskih zemalja jer su studije pokazale da je iznimno opasan i izaziva kancerogena oboljenja. U ovom trenutku ne znamo koja je količina petrol-koksa korištena u ciglani jer nismo mogli dobiti te podatke od inspekcije za zaštitu okoliša, rekla je za Hinu predsjednica Udruge Karolina Fijačko Varga.

Karolina Fijačko Varga istaknula je da u Udruzi pažljivo prate razvoj događaja najavivši potpisivanje peticije protiv korištenja petrol-koksa kao energenta. Ako sve to ne urodi plodom najavljena je i mogućnost prosvjeda. Prema njezinim riječima, u okolici ciglane, u desetak naselja, živi nekoliko tisuća stanovnika čije je zdravlje neposredno ugroženo korištenjem petrol-koksa kao energenta.

Na molbu da komentiraju odluku inspekcije i upit hoće li i kako ta odluka utjecati na njihovo poslovanje iz tvrtke Ciglana Cerje Tužno nisu željeli odgovoriti, poručivši da će uskoro sazvati konferenciju za novinare.