USKLAĐIVANJE S EUROPOM

Vlada mijenja zakon o Ini u korist Mola

19.02.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske pripremila je nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine prema kojem se država, u sklopu pridruživanja Europskoj uniji, odriče posebnih prava u Ini sadržanih u članku 10. pod nazivom Zaštita interesa i sigurnosti RH, koji se ovim nacrtom ukida

Takva odredba trebala bi stupiti na snagu danom pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji, a Energetika-net posjeduje nacrt tog zakonskog prijedloga.

U članku 10. Zakona o privatizaciji Ine, čije ukidanje se sada predviđa, stoji da Hrvatska ima određena posebna prava koja se ogledaju u posebnom pravu kontrole nad promjenama u vlasništvu, u obaveznom traženju suglasnosti od države za preuzimanje iznad određenog iznosa kapitala, kao i u pravu veta na određene odluke uprave društva. Također, ta prava osiguravaju pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine društva po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju likvidacije Ine, a smatra se da sva ta prava nisu u skladu sa pravnom stečevinom Europske unije. Riječ je o pravima takozvane 'zlatne dionice'.

Ukidanjem tog članka Hrvatska se odriče prava da dok je vlasnik 25 posto i više dionica može MOL-u dati suglasnost za donošenje odluka i za sklapanje pravnih poslova vezanih za prodaju, odnosno zajednička ulaganje čija vrijednost prelazi vrijednost 25 posto imovine Ine.

Energetika-net piše da bi izmjenama zakona Mol mogao samostalno odlučivati o izuzimanju Ine Naftaplina ili nekog drugog dijela Ine iz Ina matice i premještanju te djelatnosti u neku drugu tvrtku ili čak državu. Također, da bi mogao Mol u Inu uvesti drugog partnera, ako to želi.