PRAONICA NOVCA U SV. NEDELJI

Akteri afere Hypo mešetarili bivšim Ikeinim zemljištem

Bionic
Reading

Afera Hypo vratila se u Hrvatsku, najnoviji kredit pod istragom je onaj dodijeljen hrvatskoj tvrtki za kupnju nekretnine u Zagrebu. Taj plasman banci je prouzročio gubitak od 84 milijuna eura, zbog čega je bivši šef uprave Tilo Berlin prijavljen državnom odvjetništvu u Klagenfurtu. Riječ je o kreditu koji nikad nije vraćen, a njime je kupljeno bivše Ikeino zemljište u blizini Svete Nedelje, na kojem je izniknuo veliki logistički centar Poslovni park Zagreb, koji je više puta mijenjao vlasnika

Tilo Berlin i trojica njegovih kolega sumnjiče se da su zlouporabili svoje ovlasti i oštetili Hypo banku za 95 milijuna eura, dodjeljujući kredite mimo službene procedure. Među problematičnim projektima, kojim su financirani sumnjivi klijenti, naveden je i kredit od 84 milijuna eura koji je dobila hrvatska tvrtka koja posluje s nekretninama. Austrijski Der Standard u tekstu pod naslovom 'Kredit koji je putovao oko svijeta' kao klijenta navodi tvrtku Helios Properties, koja je kupila 100.000 četvornih metara u blizini Zagreba.

Iako u sudskom registru ne postoji tvrtka pod tim imenom, pronašli smo da je britanski nekretninski fond Helios Properties 2008. godine kupio Poslovni park Zagreb, logistički centar smješten uz autocestu Zagreb - Ljubljana u blizini čvorišta Sveta Nedjelja. Posrednik u prodaji bila je tvrtka King Sturge (koja se danas zove Jones Lang LaSalle). Prijašnji vlasnik, kompanija koja je Heliosu prodala tvrtku Poslovni park Zagreb, bila je off shore kompanija Mancando Limited s Djevičanskog otočja, koja je započela izgradnju centra 2005. godine kupivši zemljište od Ikee, nakon što je švedska kuća odustala od lokacije u blizini Svete Nedelje. Naime, Poslovni park Zagreb je pravni slijednik tvrtke Ikea Zagreb, što se lako može provjeriti u sudskom registru.

Prije godinu dana, tvrtka Poslovni park Zagreb ponovo je promijenila vlasnika (četvrti put u sedam godina!) pa je kao osnivač umjesto Helios Propertiesa sada upisana druga britanska tvrtka, PPZ Europe limited, a kao direktor britanski državljanin Trevor Cartner.

U potrazi za vlasnicima kontaktirali smo tvrtku CBRE (bivši CB Richard Ellis) koja iznajmljuje skladišni prostor u Poslovnom parku Zagreb. Tamo su nam kazali da ne mogu komentirati istragu oko Hypova kredita dodijeljena njihovu poslovnom partneru. Zanimljivo, uputili su nas na vlasnike u Londonu, Helios Properties, iako je u u sudskom registru već registriran novi - PPZ Europe limited.

Austrijski tisak piše da je unutarnja kontrola Hypo banke upozorila tadašnjeg predsjednika uprave Tila Berlina da iza tvrtke Helios stoje osobe s lošim financijskim rezultatima koje su 'uljepšale' svoje financije. Bez obzira na upozorenja, Berlin je odobrio kredit koji nikad nije vraćen, a banka se nije ni pokušala uknjižiti na nekretninu radi jamstva. Polovina isplaćenog kredita odmah je otišla u drugu banku, gdje je Helios pokrio svoj dug, dok je 23 milijuna eura završilo na Djevičanskim otocima. Tamo su novac preuzeli zagrebački partneri u ovom sumnjivom aranžmanu, a kada je Hypo banka pokušala doznati tko je na kraju doista zaprimio novac u Zagrebu, nije uspjela utvrditi identitet ni jedne osobe.