SANADER POTVRDIO

Pelješki most prva žrtva kresanja deficita

10.12.2008 u 13:30

Bionic
Reading

Unatoč financijskoj krizi, gradnja Pelješkog mosta nastavit će se i u 2009., ali će se umjesto planiranih 500 milijuna kuna iz proračuna izdvojiti 300 milijuna, izjavio je danas premijer Sanader u Hrvatskom saboru

'Most ide dalje, ali se prolongira njegov završetak', rekao je premijer u saborskoj raspravi o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, odgovorivši Damiru Kajinu koji je u ime Kluba IDS-a prigovorio da tako skup i neprioritetan projekt zbog krize treba odgoditi. 'Pelješki most pitanje je hrvatskog nacionalnog ponosa, ima iznimnu političku, nacionalnu i svaku drugu važnost', rekao je Sanader, istaknuvši kako Vlada neće i ne može dopustiti da građani, da bi iz jednog dijela svoje države došli u drugi, moraju ići preko teritorija druge države.

Kajin je u raspravi prozvao Vladu da i predloženim proračunom za 2009. zakida Istru, da se ponovno rukovodi jedino političkim aspektom, odnosno da ulaganja planira samo u područjima kojima vladaju stranke vladajuće koalicije. 'Najbolji new deal bili bi novi izbori', poručio je IDS-ov zastupnik.

Njegove prozivke Sanader je odbacio, istaknuvši da su Vladi i vladajućoj koaliciji jednako važni svi hrvatski krajevi, bez obzira tko je na vlasti. 'Istra je u zadnjih pet godina doživjela puno više potpore, nego svih prethodnih vlada', rekao je premijer.

O prijedlogu državnog proračuna za 2009. zastupnike očekuje cjelodnevna rasprava, budući da se još prijepodne, osim svih klubova koji se o proračunu očituju u ovom trenutku, za raspravu prijavilo i 60 zastupnika.