NAJVEĆI ULAGAČ

Kina će kupiti do 50 mlrd dolara MMF-ovih obveznica

05.06.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Kina će uložiti do 50 milijardi dolara u nove obveznice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazao je u petak prvi zamjenik generalnog direktora MMF-a John Lipsky za financijsku televiziju Reutersa

'Kineske vlasti nagovijestile su da su zainteresirane za ulaganje do 50 milijardi dolara u te obveznice i nadamo se da će ostale zemlje slijediti njihov primjer', kazao je Lipsky na rubovima gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu.

Rusija je već objavila da je zainteresirana za kupnju obveznica u vrijednosti do 10 milijardi dolara. Te su obveznice sastavni MMF-ova plana o prikupljanju dodatnih 500 milijardi dolara za potrebe pomoći zemljama tijekom najgoreg globalnog gospodarskog usporavanja od Velike depresije.

Kina je najveći svjetski vlasnik zlata i valutnih rezervi, a slijede Japan i Rusija.

Lipsky je kazao da će prijedlozi za izdavanje obveznica biti predočeni izvršnom odboru MMF-a, koji bi također mogao idućeg mjeseca primiti prijedloge za izdavanje novih posebnih prava vučenja (SDR).

Lipsky je također kazao da je najgori dio globalnog gospodarskog usporavanja prošao i da su velike valute 'relativno dobro izbalansirane' po sadašnjim valutnim tečajevima.

'Općenito, rezultati u prvom tromjesečju globalno su bili slabiji nego što se očekivalo', kazao je, ne isključivši mogućnost da MMF po uzoru na reviziju naniže prognoze ruskog BDP-a za 2009. povuče slične poteze i za ostale zemlje.

'Globalno gospodarstvo još nije dosegnulo dno, no najgora faza usporavanja završena je', dodao je, istaknuvši da bi gospodarske izvedbe u budućnosti mogle ugodno iznenaditi.

MMF očekuje da će zemlje u razvoju zabilježiti rast gospodarskih aktivnosti u drugoj polovici ove godine, dok će oporavak u razvijenim zemljama slijediti u prvoj polovici 2010.