HEP U PROBLEMIMA

EBRD odustaje od kredita za HE Omblu!?

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) na pragu je odustajanja od kreditiranja gradnje HE Ombla, za što su još 2011. osigurana kreditna sredstva u iznosu 123 milijuna eura. Naime, preliminarni radni nalaz stranog konzultanata WSP&B&V-a o bioraznolikosti koji je prošlog petka predočen Nadzornom odboru HEP-a u sklopu izvještaja o statusu projekta pokazuje da 'nije moguće zaključiti da neće biti štetnih utjecaja na špiljska staništa na prostoru planirane gradnje HE Ombla', saznaje portal Energetika-net.hr

U konzultantovom izvještaju ta, po HEP pogubna formulacija nalazi se na nekoliko mjesta u radnoj verziji Plana upravljanja bioraznoliškošću koju je HEP zaprimio 17. siječnja. To navodi na zaključak da HE Ombla nije prihvatljiva za prirodu (Ekološku mrežu) zbog uništavanja postojećeg špiljskog staništa.

Ta studija stručno je ocjenjivala postojeću dokumentaciju o HE Ombla, napravljen je 3-D model podzemlja, utvrđeni su uvjeti utjecaja na eko-mrežu, te napravljen Plan upravljanja bioraznolikošću koji će dati mjere zaštite prirode i okoliša tijekom izgradnje i korištenja HE Ombla.

'Ukoliko postojeći zaključak Studije ostane, sredstva iz kredita neće se moći povući te će morati doći do otkazivanja ugovora o kreditu jer EBRD ne smije financirati projekte za koje se procjenom utjecaja utvrdi da nisu prihvatljivi za prirodu', stoji u HEP-ovom dokumentu, piše Energetika-net.

Konzultant navodi da nije u mogućnosti procijeniti utjecaje promjene vodnog režima i utjecaje nizvodno i uzvodno od injekcijske zavjese, što utječe na taj negativan zaključak. Konzultant je predložio plan monitoringa lokacije što će zahtijevati izmjenu glavnog projekta i dodatne financijske troškove prije, tijekom i nakon gradnje. Mjere ublažavanja štetnih utjecaja osnova su na kojoj je HEP najavio tražiti izmenu takvog negativnog zaključka studije konzultanata. Na osnovu toga HEP je konzultantu poslao primjedbe na koje od tada očekuje odgovor.

Da li je taj odgovor stigao i kakav je nije nam poznato, ali izjave ministra Mihaela Zmajlovića upućuju da EBRD nema namjeru mijenjati svoj zaključak koji će po svemu sudeći dovesti do toga da banka neće podržati projekt.