NEVOLJE STIPIĆ GRUPE

Zaba nema milosti prema partneru u Ban centru

07.02.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Stipić grupa, poznata građevinska tvrtka koja se nedavno pohvalila da je u Bundek centru rasprodala više od polovice stanova, a u Ban centru luksuzne penthouse, posluje u blokadi. Informaciju o blokadi računa objavio je tjednik Lider, uz opasku da Zaba, s obzirom da je suvlasnik Ban centra, neće odmah 'skočiti za vrat' partnerima – Stipić grupi i IGH-u

No prema podacima Poslovne Hrvatske, Zaba je već prije mjesec dana 'skočila za vrat' Stipić grupi. Naime, svi su računi te tvrtke, njih 12, u blokadi od 11. siječnja, a među njima su i tri računa otvorena u Zagrebačkoj banci.

U dva velika građevinska projekta, Ban i Bundek centar, upravo je Zaba uključila Stipić grupu, proširivši partnerstvo Instituta IGH Jure Radića i Konstruktora Željka Žderića, koji su zapali u financijske probleme.

U Ban centru najveći vlasnički udio ima Stipić grupa (42 posto), slijedi IGH (37 posto) te Zagrebačka banka (15 posto) i Reinvest (5 posto). Mediji su nedavno objavili da su dva mjeseca prije otvaranja Ban centra rasprodani luksuzni stanovi u toj novogradnji u najužem centru Zagreba. Prije dvije godine pisalo se da će se cijena kvadrata u toj zgradi kretati od 5.000 do 7.000 eura, no prema zadnjim informacijama, cijene se kreću od 4.000 do 5.000 eura. Na prvom katu Ban centra urede je zakupila Delegacija Europske unije, uspjeli su rasprodati i garaže, no čini se da su od šezdesetak stanova zasad prodali tek trećinu.

Vlasnici Stipić grupe su Franciska i Zlatko Stipić te Sven Müller. Tvrtka zapošljava dvjestotinjak ljudi, u 2011. godini imali su prihod od oko 500 milijuna kuna i dobit od samo 500.000 kuna. U zlatnim godinama građevinarstva u Hrvata prihodi tvrtke nadmašivali su milijardu kuna.