NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

HT zadržao visoka materijalna prava radnika

06.02.2013 u 09:11

Bionic
Reading

U sjedištu Hrvatskog Telekoma (HT) u Zagrebu jučer su predstavnici poslodavca i sindikata potpisali novi Kolektivni ugovor (KU) koji će biti na snazi do 30. lipnja 2014. godine

U ime HT-a novi Kolektivni ugovor potpisali su Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a, te Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse, a u ime sindikata Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST), i Ivan Majdak, dopredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH).

Pregovarački proces, započet u studenom prošle godine, unatoč razmimoilaženju mišljenja u pojedinim pitanjima, protekao je u konstruktivnom ozračju i s ciljem da se u složenim gospodarskim okolnostima osiguraju uvjeti za realizaciju poslovnih ciljeva te da se pri tome u bitnom ne smanjuju materijalna prava radnika, navodi se u priopćenju HT-a.

Paralelno s postizanjem dogovora o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora koji jamči socijalni mir u narednom periodu od godinu i pol dana, u kojem neće biti proglašenja tehnološkog viška, za određene kategorije zaposlenika dogovorene su i posebne otpremnine uvećane za 50 posto, povrh otpremnina utvrđenih Kolektivnim ugovorom. Temeljem te ponude do kraja lipnja ove godine kompaniju će napustiti 403 zaposlenika

Iako je dio stavki racionaliziran, pa je tako godišnji regres po zaposleniku sa 6.000 smanjen na 3.000 kuna bruto, glavnina ostalih materijalnih prava ostala je nepromijenjena. 'Otpremnine ostaju među najvišima u državi, u prosječnom iznosu od 360.000 kuna bruto troška kompanije po zaposleniku. Uz ostalo, i ovaj KU odražava važnost koju kompanija pridaje vrednovanju zaposlenika prema učinku, pa se njime osigurava dva posto budžeta za povišenje plaće sukladno procjeni menadžera u 2013. godini', ističe se u priopćenju.

'Zadovoljni smo danas potpisanim Kolektivnim ugovorom koji ponovno pokazuje da je HT odgovorna kompanija koja osigurava visoka materijalna prava zaposlenika i vrlo konkurentne uvjete rada i u vremenima krize. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora pokazali smo da je socijalni dijalog ne samo potreban, nego i moguć, i to na korist svih uključenih strana', rekla je Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse.

'Smatram da smo novim Kolektivnim ugovorom, u ova teška vremena, ispunili svoj glavni cilj - spašavanje radnih mjesta. Nadam se da će se budući pregovori odvijati u povoljnijoj gospodarskoj situaciji te da će se to odraziti i na povećanje materijalnih prava radnika', izjavio je prigodom potpisivanja Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija.

'Mislim da smo danas potpisali Kolektivni ugovor koji svima nama još uvijek, usprkos teškoj ekonomskoj situaciji, garantira visoku razinu materijalnih prava radnika i iskreno se nadam da smo ispunili njihova očekivanja. Sada je na svima nama da oslobođeni pritiska tehnološkog viška u ovoj godini pokažemo da nam je sigurnost naših radnih mjesta najveća stimulacija za još bolji i predaniji rad u interesu kako nas radnika, tako i kompanije', rekao je Ivan Majdak, potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske.