DIJELJENJE ZNANJA I ISKUSTVA

Čačićeva agencija osniva klastere konkurentnosti

30.01.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Agencija za investicije i konkurentnost započela je ciklus jačanja sektorske konkurentnosti i podizanja konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva osnivanjem prva tri u nizu klastera konkurentnosti za sektore s najvećim potencijalom konkurentnosti na globalnom tržištu - prehrambeno-prerađivački sektor, automobilski sektor i drvno-prerađivački sektor. Osnivačke skupštine za prehrambeno-prerađivački sektor i automobilski sektor već su održane, dok se osnivačka skupština za drvno-prerađivački sektor očekuje za četvrtak

Na prvoj osnivačkoj skupštini klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora sudjelovalo je 40 članova. Osim inicijativnog odbora u sastavu ravnatelja Damira Novinića i zamjenice ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost Slađane Miočić, osnivačkoj skupštini podršku je dala i Marija Rajaković, načelnica Sektora konkurentnosti u Ministarstvu gospodarstva, a svoju podršku došao je izraziti i Barry Condron, ključni stručnjak na projektu 'Podrška razvoju klastera' kao počasni gost osnivačke skupštine.

'Glavni razlog zbog kojeg smo krenuli u pravcu sektorske specijalizacije i razvoja klastera konkurentnosti Republike Hrvatske proizlazi iz činjenice niske konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ali i dosadašnjeg iskustva Europske unije koje pokazuje kako je najbolji instrument za jačanje konkurentnosti gospodarstva upravo sektorska specijalizacija i uspostava klastera konkurentnosti', izjavio je ravnatelj Agencije na prvoj osnivačkoj skupštini klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora Damir Novinić.

Klasteri konkurentnost za svrhu imaju poboljšanje hrvatske industrijske proizvodnje povezivanjem svih dionika, dijeljenje znanja i iskustva, razvijanje novih projekata i promoviranje hrvatskih proizvoda i usluga na nacionalnim i međunarodnim tržištima.

Na osnivačkim skupštinama jednoglasno su donesene Odluke o usvajanju Statuta Klastera te Odluke o osnivanju Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno prerađivačkog sektora, drvno-prerađivačkog sektora i automobilskog sektora. Izabrani su čelni ljudi prvih dviju udruga Hrvatskog klastera konkurentnosti: za prehrambeno prerađivački sektor predsjednica je Jadranka Ivanković iz Podravke, a za automobilski sektor predsjednik je Zlatko Hodak iz Klastera proizvođača autodijelova.