SMJENA UPRAVE

Adriatica.net u dubokoj krizi, dugovi 80 milijuna eura

04.06.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Smjena Marka Vojkovića s mjesta čelnog čovjeka adriatica.neta kulminacija je krize u kojoj se naša najveća turistička agencija nalazi u zadnjih osam mjeseci. Na njegovo mjesto imenovan je konzultant Boris Teški koji bi po hitnom postupku trebao donijeti plan za spas tvrke

Prema saznanjima tjednika Lider adriatica.netu nužno je potrebno minimalno 30 milijuna eura u sljedećih mjesec dana kako bi se izbjegao potpuni krah. Trenutno, vodeći hrvatski turoperator financijskim institucijama na čelu sa Zagrebačkom bankom duguje 72 milijuna eura a 10 milijuna eura je dužan dobavljačima, kojih je dvije tisuće. U zadnja dva mjeseca djelatnicima agencije nisu isplaćene plaće.

Marko Vojković, piše Lider, priznaje da je tvrtka došla u probleme s likvidnošću, ali bi se do kraja tjedna vlasnici trebali odlučiti za jedan od planova restrukturiranja. Razloge zapadanja u postojeće probleme on tumači činjenicom da dokapitalizacija, planirana prije osam mjeseci, nije napravljena u vrijeme kad je to bilo potrebno, da je na to sve 'nasjela' kriza i adriatica.net se našla u problemu s likvidnošću koji će trajati dok se ne uprihode neka sredstva iz trećeg kvartalnog poslovanja koje ovisi o turističkoj sezoni.

Zagrebačka banka je 2007. radila due dilligence tvrtke, krediti su se dizali jer se 2008. očekivala dokapitalizacija i plan je bio da u 2009., padom ukupne industrije, adriatica.net još poveća svoj tržišni udjel. Uza sve to što se nije dogodilo, dodatni je problem postao i skraćivanje roka plaćanja dobavljačima, hotelijerima koji traže avansno pokrivanje troškova, a i općenito pad prodaje, odnosno turističkog prometa (samo u avioprometu za 30 posto).

O sudbini tvrtke odlučit će trojac: Nino Pavić, Ivica Todorić i Frano Luković. EPH i Slobodna Dalmacija 50-postotni su vlasnici adriatica.neta i bez njihova blagoslova ne mogu se donositi krucijalne odluke. Druga polovina pripada Emporionu, čiji je Vojković većinski vlasnik.

U posljednjih pet godina adriatica.net se snažno širila, nakon akvizicije manjih turističkih agencija, preuzeli su agencije Atlas i slovenski Kompas. Jedna od opcija spasa tvrtke je da u vlasničku strukturu uđe najveći njemački turoperator TUI koji je već prije pokazivao interes.