TRAŽI 30 MILIJUNA EURA

Orco tužio državu zbog Sunčanog Hvara

24.01.2013 u 09:44

Bionic
Reading

Nakon godinu i pol kakvog-takvog mira u odnosima između Vlade i luksemburške Orco grupe oko Sunčanog Hvara, suvlasnici najveće hvarske hotelijerske tvrtke krenuli su u otvoreni rat

Kako doznaje Jutarnji list, Orco je ovih dana Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) uputio zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka u kojem od države, odnosno od poreznih obveznika, traži odštetu veću od 30 milijuna eura!

'Možemo potvrditi da je AUDIO zaprimio zahtjev Orco grupe za arbitražu u slučaju Sunčanog Hvara', jedino je što su Jutarnjem bili spremni kazati u AUDIO-u.

Zahtjev za nadoknadom štete, neslužbeno se doznaje iz Vladinih krugova, u Orcu pravdaju neizvršavanjem obveza koje je država preuzela na sebe u okviru javno-privatnog partnerstva u Sunčanom Hvaru.

To se ponajprije odnosi na rješavanje neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji opterećuju pojedine hvarske hotele i kampove, među kojima su i oni s Katoličkom crkvom. Zbog toga u Orcu tvrde da su imali teškoća u poslovanju i da im je dobit bila manja od očekivane, pa od države sada traže da im plati naknadu u iznosu od 25 milijuna eura, uvećanu za zatezne kamate, što bi hrvatske porezne obveznike u konačnici moglo stajati i više od 30 milijuna eura.

S druge strane, u Vladi upravo razmatraju strategiju kako se othrvati odštetnim zahtjevima Orca, čije bi ispunjenje ugrozilo ionako prenapregnuti proračun. Oko toga su se ovih dana konzultirali i sa stručnjacima sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

'Ako cijeli slučaj na kraju i dođe pred arbitražu, to bi se za Orco moglo pretvoriti u pravu avanturu. I mi imamo cijeli niz primjedbi na ponašanje Orca - od toga da mnogi hoteli na Hvaru ne rade, preko toga da je u neke hotele uloženo premalo, pa do toga da se novac u nekim hotelima doslovno rasipao. Stoga bi naša potraživanja od Orca mogla biti i veća od onoga što oni traže od nas', kažu Vladini izvori, koji vjeruju da bi se cijeli slučaj na kraju ipak mogao riješiti dogovorom.

No, ako do tog dogovora ne dođe, presudit će Stalno arbitražno sudište pri HGK. Pravorijek arbitražnog vijeća od tri arbitra ima snagu pravomoćne sudske presude.