VRDOLJAK BRANI ZAKON

'Neka Crkva pita 370.000 nezaposlenih žele li još čekati posao'

22.01.2013 u 18:28

Bionic
Reading

'Ništa ne prodajemo, ništa ne radimo izvan procedure, već samo ubrzavamo birokraciju', poručio je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, kritičarima Zakona o strateškim investicijama

HUP podržava Vrdoljaka

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podržava Zakon o strateškim investicijama kao rješenje koje može potaknuti investicije i ubrzati proceduru realizacije investicija.

'Zakon o strateškim investicijama jasno postavlja pravila za investitore i njihove projekte te određuje konkretne procedure i rokove kojih se moraju držati i investitori i državna uprava čime bi se trebala povećati razina transparentnosti i odgovornosti i investitora i državne uprave pri realizaciji nekog investicijskog projekta', poručili su iz HUP-a.

Udruge zelenih, HDZ i Crkva smatraju kako se novim zakonom priprema teren za 'rasprodaju Hrvatske'. Vrdoljak odgovara kako je to deplasirana tvrdnja u trenutku kad bilježimo najveću stopu nezaposlenosti u zadnjih deset godina.

'Na prijedlog zakona koji će možda sutra nekome dati šansu da dobije posao, plaću i kruh nema razloga da idemo u žučne rasprave. Taj zakon ne uzima javno dobro, ne ruši nikakve postupke, već ih samo ubrzava. Ono što danas traje dvije godine po novom zakonu trajat će puno kraće', rekao je Vrdoljak.

Ustvrdio je kako se Zakon o strateškim investicijama ne kosi s već postojećim zakonima. 'I danas država može pomaknuti granicu javnog dobra i izvlastiti vlasnike zemljišta samo što takvi postupci traju godinama', ističe.

Odbacio je prijedlog komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije da se produlji javna rasprava i raspiše referendum.

'Pitajte 370.000 nezaposlenih žele li još čekati, pitajte tisuće koji čekaju nove investicije žele li se strpjeti još šest mjeseci. Svaku noć idem leći sa 370.000 ljudi koji nemaju posla. Pokušavam nešto za njih napraviti, u nečemu ću uspjeti, u nečemu neću. Nemam pravo da razmišljam još dva mjeseca. Moramo pustiti zakon, a onda možemo voditi rasprave o svakom pojedinom projektu', rekao je ministar gospodarstva.

Crkva protiv Vlade i neoliberalizma