POTPISAN UGOVOR

Južni tok gotova stvar, Rusi žele graditi elektranu!

17.01.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Gradnja odvojka plinovoda Južni tok za Hrvatsku započet će u srpnju 2015., a prve količine ruskog plina poteći će u prosincu 2016. godine. Vrijednost je projekta, za koji su danas Plinacro i Gazprom potpisali akcijski plan, oko 60 milijuna eura

Predsjednik Uprave Plinacra Mladen Antunović naglasio je kako se radi o vrlo isplativom poslu za tvrtku, jer će sve kapacitete zakupiti Gazprom Export što garantira stopu povrata na uloženi kapital od osam posto godišnje.

'Riječ je i o dobrom poslu za hrvatske građane. Priključak na Južni tok povećat će sigurnost opskrbe. Uz postojeće dobavne pravce preko Mađarske i Slovenije, sada ćemo preko Srbije imati direktan spoj s Rusijom. Plin ćemo dobavljati bez posrednika i kao takav bit će još jeftiniji za građane i industriju', naglasio je Antunović.

Omjer vlasništva u zajedničkoj tvrtci Južni tok Hrvatska, koja će se osnovati do srpnja ove godine, iznosit će 50 naprema 50. Plinacro će, objasnio je Antunović, kao temeljni kapital uložiti 10 milijuna eura, a isto toliko dodat će i Gazprom. Ostatak predviđenih sredstava, 40 milijuna eura, potražit će se zaduženjem na tržištu kapitala

Novi plinovod u Hrvatsku će ući u Sotinu kod Vukovara te će uz postojeći Janafov naftovod ići do Slobodnice kod Slavonskog Broda. Njegov je godišnji kapacitet 2,7 milijardi kubnih metara plina.

Zamjenik glavnog izvršnog direktora tvrtke Gazprom i generalni direktor Gazprom Exporta Alexander Medvedev naglasio je kako je njihova želja u Hrvatskoj dodatno razviti tržište za isporuku plina.

Jedna je od ideja gradnja nove termoelektrane na plin za koju Gazprom ne bi bio samo glavni isporučitelj, već je zainteresiran i da se uključi, u suradnji s HEP-om, u samo izgradnju elektrane i distribuciju električne energije. Više o ovom projektu trebalo bi se znati do kraja godine, rekao je Medvedev.