VELIKI PLANOVI GAZPROMA

Rusi otkrili u što sve žele ulagati u Hrvatskoj

16.01.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Energetski div Gazprom izgleda da planira ozbiljna ulaganja u Hrvatskoj. Prvi konkretan rezultat otopljavanja odnosa između ruske državne tvrtke i Zagreba bit će izgradnja hrvatskog odvojka plinovoda Južni tok

Nakon današnjeg sastanka s glavnim izvršnim direktorom Gazproma Alexsanderom Medvedevim, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je kako će se sutra u Plinacru potpisati akcijski plan gradnje kraka Južnog toka za Hrvatsku.

Dogovoreno je i osnivanje hrvatsko-ruske radne grupe na kojoj će se razgovarati o tri područja na koje želi ući Gazprom. Osim već iskazane želje da postane glavni opskrbljivač plinom hrvatske industrije, ruska tvrtka zainteresirana je za ulaganja u termoelektrane na plin te razvijanje mreže punionica prirodnog plina za motorna vozila

Ministra Vrdoljak informirao je i rusko izaslanstvo oko pripreme natječaja za eksploataciju nafte i plina na kopnu i na Jadranskom moru.

'Gazprom je već sad prisutan na hrvatskom tržištu. Jučer su na tenderu dobili ugovor od 130 milijuna kubika plina u kutinskoj Petrokemiji, i to po cijeni koja je 20-ak posto niža od prijašnje', naglasio je Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje hoće li dolazak Gazproma osjetiti i građani kroz niže cijene plina, ministar je odgovorio kako se to može očekivati u narednih godinu, godinu i pol dana.

'Naša je obaveza kao Vlade da stanje na tržištu koje smo liberalizirali, a onda se strateški odredili s partnerima o sigurnosti i jeftinijoj opskrbi, reflektira i na cijenu plina za građane. Više sigurno neće biti povećavanja cijena', ustvrdio je Vrdoljak.

Izvršni direktor Gazproma rekao je kako Hrvatska uskoro ulazi u EU i da se zbog toga otvaraju dobre poslovne prilike. Potvrdio je interes za istraživanje i eksploataciju nafte te njezinu prodaju na hrvatskom tržištu.

Gazprom na hrvatskom tržištu