PRVI KRUG LEGALIZACIJE

Početkom veljače kreće rušenje 17.000 bespravnih objekata

16.01.2013 u 13:38

Bionic
Reading

Prema dosad prikupljenim podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, do kraja roka za prvi krug legalizacije u postupak je ušlo 14.726 objekata od ukupno 31.716 objekata za koje je izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom legalizacije iako su u prvom krugu predani zahtjevi za manje od polovice objekata koji su građeni bez dozvole nakon 30. lipnja 2011. i za koje je izdano rješenje o uklanjanju.

'Zadovoljni smo jer smo postigli da se podigne svijest ljudi da im se sada nudi jedan dobar model da nelegalnu situaciju u prostoru legaliziraju', rekla je ministrica.

Ostalih gotovo 17.000 objekata za koje nije stigao zahtjev za legalizaciju bit će srušeno. No prethodno će se svaki od tih predmeta dodatno provjeriti da bi se nedvosmisleno utvrdilo da za njih nije podnesen zahtjev za legalizaciju.

'Prvi tjedan u veljači počinjemo s rušenjem', najavila je ministrica Mrak Taritaš.

Najprije će se rušiti zgrade u kojima nitko ne živi, zatim one u kojima se povremeno živi, a zadnje će doći na red zgrade u kojima se stalno živi. Ta zadnja kategorija zgrada za rušenje bit će najosjetljivija, jer se među njima nalaze i socijalno ugrožene skupine pa će se u taj proces morati uključiti i druga ministarstva poput Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Najviše zahtjeva za legalizaciju, 10.634, zaprimljeno je u Zadarskoj županiji, a najviše predmeta prema broju zahtjeva (31,2 posto) riješeno je u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ministrica je najavila nastavak procesa legalizacije, ističući da Ministarstvo neće odustati od roka 30. lipnja do kojeg se trebaju predati zahtjevi za legalizaciju građevina bez rješenja za rušenje, izgrađenih prije 21. lipnja 2011. godine.

Podsjetila je da, osim ovlaštenih arhitekata koji su već 'prebukirani' poslom, legalizaciju objekata do 400 kvadratnih metara mogu raditi i ovlašteni građevinari.


Inače, do 31. prosinca prošle godine, zaprimljeno je ukupno 74.587 zahtjeva za legalizaciju zgrada.

To znači da je od donošenja novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, odnosno u zadnjih pet mjeseci, podneseno oko 60.000 zahtjeva, a prava navala bila je krajem godine, jer je samo u zadnjih 45 dana stiglo 37.456 zahtjeva.

Zaprimljeno 74.587 zahtjeva za legalizaciju zgrada