NE ŽELE PLAĆATI NAMET

Čačićevu centru HEP zabio nož u leđa

16.01.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Uprava HEP-a raskinula je nedavno ugovor o suradnji s Centrom za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). Isto se najavljuje iz Plinacra i Janafa. Ako prestane financiranje od strane državnih energetskih tvrtki upitan je opstanak Centra kojeg je osnovao Radimir Čačić, piše Globus

Ugovor između HEP-a i CEI-a nije bio vremenski ograničen, nije ga trebalo obnavljati, mogao se nesmetano i dalje primjenivati. Ali HEP-ove menadžere zasmetala je odredba o financiranju CEI-a.

Prema sada već bivšem ugovoru, piše Globus, HEP je svakog mjeseca trebao uplatiti na račun Centra 1,67 milijuna kuna. Uplate su počele stizati ljetos, nakon što je Centar stavljen u funkciju, a HEP je bio prva energetska kompanija koja je potpisala ugovor o suradnji. Do kaja 2012. godine HEP je temeljem tog mjesečnog paušala uplatio Centru gotovo devet milijuna kuna.

Upravo je novac HEP-a bio najvažniji izvor financiranja CEI-a u prvoj godini rada, u kojoj su njegovi ukupni prihodi i troškovi iznosili oko 14 milijuna kuna. Sve bi vjerojatno tako i ostalo da nije došlo do promjena u Vladi odnosno odlaska bivšeg potpredsjednika Radimira Čačića

Osim HEP-a nezadovoljstvo zbog plaćanja mjesečnog paušala pokazuje i Plinacro. U Jadranskom naftovodu (Janaf) kažu kako će i oni raskinuti ugovor s CEI-om. A Ina je sve do sada odbijala potpisati bilo kakav ugovor kojim bi financirala rad Centra, piše Globus.