MJERENJE ZAGAĐENJA

Ugljični otisak - trag odgovornosti

02.06.2009 u 13:14

Bionic
Reading

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), hrvatski ured Regionalnog centra zaštite okoliša za srednju i istočnu Europu (REC Hrvatska) i Spona komunikacije predstavili su na današnjem okruglom stolu projekt 'Ugljični otisak - trag odgovornosti'

Ugljični otisak (engl. Carbon Footprint) mjera je emisije ugljičnog dioksida koji se smatra glavnim antropogenim uzročnikom efekta staklenika i s tim povezanih klimatskih promjena.

Namjera pokretača projekta je mjeriti količinu ugljičnog dioksida koji ispuštaju gospodarski subjekti i druge institucije, odnosno njihov ugljični otisak, te nagraditi one kod kojih je emisija tog stakleničkog plina najmanja odnosno one koji su najviše učinili na smanjenju emisije.

Mjerit će se izravna emisija na lokacijama gospodarskih subjekata kao i emisija nastala proizvodnjom električne i toplinske energije koja se koristi na tim lokacijama, izvijestio je Željko Jurić iz EIHP-a.

Današnji okrugli stol prva je aktivnost u provedbi projekta 'Ugljični otisak - trag odgovornosti'. Slijedi konferencija predviđena za listopad na kojoj bi domaće i strane tvrtke trebale predstaviti svoje rezultate u smanjenju emisije stakleničkih plinova te trendove i brojke o tim emisijama.

Na konferenciji je, po riječima Irene Brnade iz REC Hrvatske, predviđena i razrada metodologije izračuna ugljičnog otiska na osnovi koje će se nagrađivati tvrtke kao i raspisivanje natječaja za spomenutu nagradu.

Ruđer Friganović iz Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore rekao je da Komora podržava inicijativu o nagrađivanju, ali je upozorio da pritom treba uzeti u obzir tehnološku razinu hrvatske industrije koja nije visoka i koja nerijetko onemogućava smanjenje emisija stakleničkih plinova.