KRENULA PROIZVODNJA

Veliki povratak Čepinskog ulja u trgovine

11.01.2013 u 15:46

Bionic
Reading

Od sredine prosinca IPK Tvornica ulja Čepin u trgovine je plasirala između 350 i 400 tona ulja s ponovno pokrenutom markom Čepinsko ulje, koje je godinama bilo nedostupno uslijed financijskih problema u toj državnoj tvrtki. Nakon lanca supermarketa Plodina, prodaja od danas počinje i u svim prodavaonicama Konzuma

Direktor Ivica Vrkić kaže da će mjesečna proizvodnja iznositi 500 do 600 tona, nastavi li se dinamika i prodaja ulja kao u proteklih dvadesetak dana. Tvrtka ne odustaje od uslužne prerade za druge kompanije, prvenstveno Agrokorovu Zvijezdu, za koju godišnje prerađuju 30 tisuća tona suncokreta do faze sirovog ulja. Radnici opet rade u tri smjene.

'Sada nam je prioritetni cilj povratak marke Čepinsko ulje, koja se temelji na dugogodišnjoj tradiciji i privrženosti kupaca', objašnjava Vrkić.

Uvjeti ugovaranja proljetne sjetve suncokreta s kooperantima bit će poznati u ožujku kada će se sa seljacima i kombinatima dogovoriti modeli kreditiranja sjetve suncokreta i uljane repice i otkupa. Dnevni preradbeni kapaciteti iznose 500 tona sirovine i 100 tona proizvedenog rafiniranog ulja, a na godišnjoj razini 135 tisuća tona uljarica, što govori o značaju ovih pogona za poljoprivredno gospodarstvo istočne Slavonije. Pogoni zapošljavaju preko 200 radnika.

Nova uprava od početka 2012. godine pokušava osoviti posljednju neprivatiziranu tvrtku iz sastava nekadašnjeg IPK Osijek u čiju je modernizaciju država posljednjih deset godina uložila preko 320 milijuna kuna. Lani je država oglasila prodaju 1.282.882 poslovnih udjela u uljari, što je 81,48 posto emeljnog kapitala