TALIJANI I RUSI

Za Željezaru Split zainteresirana tri kupca

02.06.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Osim ruskog Estara, za Željezaru Split se zanimaju i talijanski Beltrame te još jedan ruski investitor, poznato ime iz branše

Vlasniku Željezare Split čiji je račun već dva mjeseca blokiran, poljskom Zlomrexu, javili su se novi zainteresirani kupci. Osim ruskog Estara, koji još obavlja dubinsko snimanje, za željezaru se, prema informacijama Poslovnog dnevnika, zanimaju i talijanski Beltrame te još jedan ruski investitor, navodno poznato ime iz branše.

Beltrame je inače prije dvije godine na natječaju Hrvatskog fonda za privatizaciju željezare bio jedan od ponuđača, a njegova je ponuda ocijenjena neprihvatljivom zbog nestandardnog pristupa na privatizacijskim natječajima. Nudili su jednu kunu za dionice, te 111 milijuna kuna ulaganja dokapitalizacijom i još 220 milijuna kuna za rješavanje viška zaposlenih. Ta su sredstva Talijani namijenili za otpremnine za 106 zaposlenika te za nabavu sto kamiona na leasing za zaposlenike koji bi kao prijevoznici sa željezarom poslovali sljedeće četiri godine.

Tada je ponuda odbačena kao neperspektivna i stoga što je predviđala uvođenje segmenta u kojem željezara nema potrebne kapacitete, dok bi program valjanih žica smanjivala. Predstavnici Beltramea trebali bi ovih dana obaviti 'due dilligence' i izjasniti se jesu li i dalje zainteresirani.

Iz sindikalnih redova čuju se inicijative da se željezaru, ako se nijedan od potencijalnih kupaca ne pokaže sposobnim da je dugoročno stavi na noge, ponovno vrati u državni portfelj. No u Ministarstvu gospodarstva i HFP-u takvu mogućnost ne smatraju provedivom, prije svega zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nacionalnog programa restrukturiranja industrije čelika. Najviše što država može jest briga da kupac preuzme obveze iz kupoprodajnog ugovora.